Банкеръ Daily

Пари и пазари

Зелените пари взеха преднина

Щатската валута приключва седмицата с  печалба спрямо  еврото, японската йена и швейцарския франк - признак, че инвеститорите възвръщат апетита си към по-рисковите активи. Особено изразително е поевтиняването на еврото - до 1.0801 щ. долара и това е  най-слабата котировка от 2 август насам.

Един от стимулите за ръста на долара са по-силните от очакваните данни за щатските продажби на дребно през юли. Те дойдоха като миг на  облекчение след инверсията на кривата на доходността на американските ДЦК - исторически доказан индикатор за предстояща рецесия. Илюзорното спокойствие обаче едва ли ще е особено трайно, защото се натрупват все повече доказателства за забавянето на световното стопанство. Лихвените проценти ще продължат да се понижават, а инвеститорите ще бягат от риска, което означава, че парите ще напускат развиващите се пазари и ще се вливат в щатските ДЦК, в швейцарския франк, в златото и в японската йена.

Силата на зелените пари ядосва не само стопанина на Белия дом - Доналд Тръмп, но безпокои и ред анализатори, че може да доведе до глобална рецесия. Подемът на американската валута може спокойно да се характеризира като "исторически". Продължителността му е най-голямата  от  края на 60-е години на миналия век, а печалбите са най-високите в исторически план - с 25% над пазарната  оценка от края на 2009-а и с 32% поскъпване спрямо най-ниската му цена от юли 2011-а - месец преди международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" да понижи кредитната оценка на САЩ от "ААА" на "АА+".

Тези постижения са чудесна новина за привържениците на американската валута, но  са лоша за всички останали. Подемът подяжда печалбите на щатските мултинационални компании, които помагат за икономическия растеж на световната суперсила. Силният долар повишава и разходите на чуждестранните корпорации, които имат трилиони в деноминиран в зелени пари дълг. Това е особено проблематично в наши дни, когато глобалната икономика се движи на ръба на рецесията. Сред най-потърпевшите е гигантът за напитки "Кока-кола", чието ръководство вече се оплака от насрещния вятър, причинен  от силния долар. Президентът Тръмп пък посочи миналата седмица щатската валута като основен виновник за по-слабите финансови резултати на американските производители "Кетърпилър" и "Боинг".

Шефът на валутната стратегия на "Моргън Стенли" - Ханс Редекер, посочва, че сегашните нива на долара могат да тласнат световното стопанство в още по-трудно положение и увеличават риска от рецесия както в глобален, така и в национален план за американците. С него не са съгласни банкерите от  "Бенк ъф Америка", защото растежът на американското стопанство не е особено зависим от износа. Валутният анализатор на инвестиционната компания "Брандиуайн глоубъл инвестмън мениджмънт" - Джак Макинтайър, който също смята щатската валута за потенциален катализатор за следващата рецесия в Америка и по света, очаква тя да стане жертва на собствения си успех и да се обезцени с 25% през идните пет години. Той съобщава, че фирмата му се подготвя за такъв сценарий като купува южнокорейски вони, чешки крони и новозеландски долари. Стратезите на "Моргън Стенли" пък препоръчват японската йена и швейцарския франк. 

Редекер очаква зелените пари да са отрицателен фактор за балансите на корпорациите извън САЩ. По данни на банката за международни разплащания деноминираните в щатски долари задължения на небанковите длъжници извън американска територия са достигнали 11.8 трлн. долара през март. Силният долар вече налага да се свият капиталовите разходи в по-голямата част от планетата, което води до редуциране на корпоративния дълг извън САЩ. Редекер пресмята, че американските пари са надценени с 10% и един по-дълъг низходящ лихвен цикъл на Федералния резерв, дори той да е в крак с другите основни централни банки, може да отслаби долара и оттам - да подобри глобалните икономически условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във