Банкеръ Daily

Пари и пазари

Зелените пари сразиха съперниците си

Щатският долар се изкачи до най-високата си от две десетилетия насам котировка към японската йена и се задържа в близост до най-силната си за последните две години стойност към еврото през последния работен ден на седмицата. Основната причина са все по-настъпателните коментари на официални представители на Федералния резерв, които засилват очакванията за по-бързо затягане на паричната политика на институцията.  

Зелените пари приключиха седмичната си търговия на цена от 126.46 йени след като преди това достигнаха 126.56 йени за първи път от май 2002-а. Еврото пък се установи на 1.0810 щ. долара след като "посети" 1.0785 долара - ниво, видяно за последен път през април 2010-а.  

Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл вече обяви, че е възможно увеличение на щатската базова лихва с половин процент на съвещанието на банковия паричен комитет на 3-4 май. Огласеното резюме от мартенската среща на паричните стратези показва, че мнозинството от тях поддържат именно такъв подем и биха подходили с по-предпазливото повишение с 25 базови пункта единствено заради несигурността около военните действия в Украйна.

Междувременно, последвалите коментари на колегите на Пауъл насърчиха пазарните залози за по-експедитивен възходящ лихвен цикъл, който да спре най-мощния от 1981-а инфлационен натиск. Пазарните играчи очакват Федералният резерв да обяви още през май, че ще започне да "вталява" баланса си с 95 млрд. щ. долара на месец или с над 1 трлн. долара годишно. Членът на управителния борд Лейл Брейнард заяви на 12 април, че акцията може да стартира през юни. Тази вероятност вече е отчетена от търговците: котировките на лихвените фючърсни контракти показват лихвен ръст с поне още 200 базови пункта над сегашния диапазон от 0.25 до 0.5 процента. Официални представители на американската централна банка оценяват неутралната лихва (при която има максимална заетост без да се забавя икономическия растеж) на около 2.4 процента.

Директорът на нюйоркския клон на Федералния резерв - Джон Уйлямс - заяви на 14 април, че повишение на лихвата с половин процент през идния месец е "много основателна опция" - пореден сигнал, че дори по-предпазливите парични стратези са готови за по-смели движения. 

За разлика от американските си колеги, председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - все още не е дефинирала ясен график за начало на възходящ лихвен цикъл и твърди, че той ще стартира седмици или дори няколко месеца след като институцията започне да изтегля схемата си за парични стимули през третото тримесечие. 

В очакване на лихвен екшън, доходността на щатските сържавни облигации пое отново нагоре в края на седмицата след двудневен спад, което привлече и повече парични ресурси към щатския долар.

Годишната възвръщаемост на базовия десетгодишен щатски дълг приключи седмичната си търговия на 2.83%, а доларовият индекс - на 100.50 пункта, след като на 14 април се изкачи до 100.78 точки - най-високата цена за последните две години. Седмичната печалба на индекса е 0.64 процента.

Еврото е поевтиняло с 0.58% към зелените пари през седмицата, а йената - с 1.71%, което е шеста поредна седмична загуба на японската валута. В тази връзка японският министър на финансите Шуничи Сузуки предупреди на 14 април, че правителството "с чувство на тревога" следи движенията на националната валута и влиянието им върху местната икономика. Анлизатори на "Голдмън Сакс груп" пък посочват, че "въпреки повтарящите се вербални интервенции на японски парични стратези през последните няколко седмици, курсът долар/йена продължава да нараства успоредно с доходността на щатските облигации". Банкерите смятат, че се повишава опасността от директни валутни интервенции на пазара, което вероятно ще се случи, ако валутната двойка влезе в диапазона 127-130 йени за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във