Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Зеленчукът поскъпна с 30 на сто

За последните десетина дни на октомври основните зеленчуци на нашия пазар - краставици и домати,поскъпнаха с около 30% процента. По данни от най-голямото софийско тържище - това в кв. Слатина, към 30 октомври килограм краставици на едро се е търгувал за над 2 лв., докато десет дни преди това цената бе 1.50 лева.Същото е положението и при доматите - ръст от 70-80 стотинки. На дребно цените вече твърдо са над 2 лв., като в отделни магазини достигнаха рекордните 2.90 лв. за килограм при краставиците и 2.60 лв. при доматите.


Поскъпването през октомври не е изненада, поне за експертите. Според тях пазарът отразява намаляването на българската продукция и увеличаването на вноса от съседните Македония, Гърция и Турция. Тази есен именно поскъпването на доставките на домати от Турция вдига цените, а при краставиците партидите от Албания и Сърбия също поскъпнаха и дръпнаха нагоре цените на дребно.


При картофите също имаме ръст. Увеличили са се обаче само максималните цени на едро - към 20 октомври те са били 75 стотинки на килограм, докато в края на месеца достигат 90 стотинки. По-евтините, но дребни картофи могат да се намерят все още и за 40-50 стотинки.


Единствено при морковите е регистрирано леко понижение на цената, твърдят търговци на едро. Това се дължи на увеличен внос от Турция и Полша, което веднага се отрази на пазара и към края на октомври цената им е 50 стотинки при 60 стотинки в средата на месеца.


Поскъпването на основните зеленчуци ще продължи и през ноември. В цените на едро вече се отразяват и складовите разходи, както и увеличените стойности на вносителите. При търговците на дребно пък есента е сезонът с най-големи надценки поради засиленото търсене и покупка на зеленчуци за зимнина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във