Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ПОЕВТИНЯВАТ, ПЛОДОВЕТЕ ПОСКЪПВАТ

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчетоха, че оранжерийните краставици са поевтинели през миналата седмица с 4.1% и се търгуват на едро от 1.80 до 3.90 лева. Спад с около 6.3% има и в цената на оранжерийните домати. Сега те се продават на едро средно за 2.10 лв. килограм. Докато българските домати се предлагат на тържищата между 2.20 и 2.80, вносните са значително по-евтини. Въпреки че пътуват от Йордания, Испания, Гърция и Турция, цената им на едро е средно 1.70 лева.
Картофите са поевтинели със 7.4 на сто и стигат до купувачите на цените от 30 до 90 ст. за килограм. Освен български на пазара могат да се купят и внесени от Турция, Гърция и Полша.
При лимоните, чиято цена вървеше нагоре през последните два месеца, темповете се поукротиха и те са поевтинели на едро с 3.3 на сто. Днес се търгуват между лев и 3.27 лева. За сметка на това бананите продължават да поскъпват и само за десетина дни повишението при тях е с 5.2 на сто. На едро се продават срещу 1.40 до 2.80 лв. за килограм, а в магазините цената им надскача 3 лева. Мандарините също повишиха цената си за този период с 3.3 процента. Н борсата в Слатина те се предлагат средно по 2.60 лв. за килограм. Портокалите държат цени от 0.57 до 1.90 лв. на килограм на едро.
Ябълките са поскъпнали със 7.1 на сто и се продават за 1.10-1.67 лева. А докато очакваме на пазара да излязат ароматните български ягоди, можем да си купим от внесен от Турция, Гърция и Израел, на цени от 6 до 10 лева.
На пазарите вече може да се купи и коприва, при все че в някои хипермаркети тя се продава целогодишно, защото се отглежда култивирано в парници. Предвидливи пенсионери и тази пролет търгуват току-що набрана коприва в пликче от около 300-400 г по левче.

Facebook logo
Бъдете с нас и във