Банкеръ Daily

Пари и пазари

Зелената индустриална революция набира скорост с водеща роля на ЕС

Автомобилният сектор е настроен за много бърза и фундаментална промяна, с ускорено приемане към електрически превозни средства.

Очакваме възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг от сектори в сравнение с последните 12 месеца. Това е акцентът в глобалната прогноза на Schroders за 2021 година. Междувременно някои мега-тенденции ще продължат да набират скорост, казват още анализаторите на британския асет мениджмънт гигант Schroders, чийто партньор у нас е "Карол капитал мениджмънт"

Възстановяването на пазара ще продължи

През тази година инвеститорите залагаха на сигурното. Новините, че са разработени няколко ефикасни ваксини срещу вируса, дадоха стимул на инвеститорите да мислят за „нормализиране“ и икономическо възстановяване през 2021 и 2022 година.

Инвеститорите започнаха да разглеждат потенциала за ръст на приходите и печалбите в редица изостанали области, пострадали по време на пандемията. Най-очевидните от тях са онези, понесли рестрикциите като хотели, ресторанти, развлекателни и туристически компании. Може да се очаква, че при устойчиво възстановяване, много от тези акции ще получат сериозен тласък.

Освен това, очакванията за представяне на цикличните сектори като енергетиката, суровините или индустрията са ниски и заслужават внимание, обръщат внимание от Schroders. Има и големи структурни предизвикателства (като енергийния преход), които ще продължат да засягат значително много компании в тези сектори. Някои обаче ще продължат да се адаптират и просперират, а устойчивото нарастване на глобалното търсене през 2021 г. ще доведе до значителен ръст на приходите и печалбата. Ще видим значително разширяване на добре представящите се акции догодина, е изводът на анализаторите.

Засилващи се мега-трендове

Отделно от промените, които Covid-19 внесе в живота ни, има и няколко тенденции, които могат да повлияят съществено на развитието на планетата ни.

Някои от тях - често наричани „мега-тенденции“ - не са нови: изменението на климата, иновациите в здравеопазването, урбанизацията, автоматизацията и цифровизацията са актуални теми от известно време. Други, като устойчивост, осигуряване на храна и вода и промените в начина на живот на потребителите, се очертават като важни области за иновации, движени от ръста на населението и потреблението в развиващите се пазари.

Общото при тези мегатрендове е в две основни направления. Първо, всички те стават по-актуални, тъй като човечеството поглъща все по-голяма и по-голяма част от ресурсите на Земята. На второ място, предизвикателствата на тези тенденции се срещат с бързо ускоряващите се иновации,  задвижващи технологична трансформация в почти всеки сектор. Именно тези сектори могат да са новите „печеливши“ на пазара.

Новата зелена индустриална революция бързо набира скорост с водеща роля на Европейския съюз, който постави амбициозни цели за намаляване на емисиите до 2030 г. и Зелената сделка на ЕС, насочваща четвърт от пакета за възстановяване от 750 млрд. евро към инициативи за декарбонизация. Европейският съюз се ангажира да стане нетна нулева въглеродна икономика до 2050 г., а Китай -  до 2060 година. При Байдън е вероятно САЩ драстично да обърнат доскорошния си курс и да инициират Зелена сделка, подобна на европейския модел.

Възможността за растеж е огромна и все още недооценена, заявяват анализаторите на британския асет мениджър.  Инвестициите за изместване на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и производството на енергия от изкопаеми горива нарастват бързо и очакваме следващите 5 години да бъдат критични в този преход. Продължаваме да вярваме, че автомобилният сектор е настроен за много бърза и фундаментална промяна, с ускорено приемане към електрически превозни средства. Предвиждаме проникването им да достигне 50% от глобалните продажби на нови автомобили до 10 години и в крайна сметка близо до 100%, заявяват от Schroders.

Facebook logo
Бъдете с нас и във