Банкеръ Daily

Пари и пазари

Завръщането на COVID-19 оскъпи златото

Златните фючърсни контракти с доставка през август приключиха търговията си на 22 юни в близост до най-високите нива от 2012-а досега, подкрепени от опасенията за втора вълна на пандемията от коронавируса и от очакванията за поток от нови мерки за стимулиране на икономиката.

Действително, налице е пореден бум на заболяванията от COVID-19 в световен план, съпътстващ поетапното възстановяване на икономическата активност. Наблюдаваната надпревара на централните банки да предлагат допълнителни монетарни стимули също са съществен фактор за засилването на жълтия метал. През миналата седмица "Бенк ъф Инглънд" взе решение да подсили програмата си за покупка на облигации, а Федералният резерв обеща почти нулеви лихви още две години. Увеличените количества на паричното предлагане съвсем естествено работи в полза на носещото нулев лихвен приход злато като инструмент за хеджиране срещу потъващите в отрицателна територия лихвени проценти.  

Златните фючърсни контракти с доставка през август приключиха борсовата си сесия в Ню Йорк на 22 юни на цена от 1766.40 щ. долара за тройунция - или с 4.50 долара под котировката си от 14 април, когато металът "затвори" на 1768.90 долара за тройунция - ниво, достигнато за последен път на 11 октомври 2012-а. В ранното утро на следващия ден сделки се сключваха на малко по-ниски цени от около 1764 долара за тройунция. Златото за незабавна доставка се търгуваше в близост до 1753 долара за тройунция. 

Златните фючърсни контракти са поскъпнали с 16% от началото на годината и дават сериозна заявка да продължат нагоре.

"Голдмън Сакс груп" прогнозира нов рекорд от 2000 долара за тройунция през следващите 12 месеца.

"Ситигруп" информира клиентите си на 22 юни, че заявките за покупки на благородния метал от търгувани на борсата фондове и от инвеститори извън официалния пазар, вероятно ще помогнат на златните котировки да се задържат над  средна цена от 1715 долара за тройунция през второто полугодие. Предварителните данни, събрани от агенция "Блумбърг", показват, че само на 19 юни инвеститорите в търгувани на борсата фондове са увеличили вложенията си в жълтия метал с почти 30 тона, от които около 23 тона са отишли в SPDR Gold Shares (управляван и търгуван от "Стейт стрийт глоубъл адвайзърс") - най-много като тегло за последната година. "Ситигруп" потвърди и  предвижданията си, че златото ще надхвърли 2000 долара за тройунция до средата на 2021-а. 

"Джей Пи Моргън Чейз" пък посочва, че инвеститорите трябва да останат лоялни към скъпоценния метал, защото той е най-изгодното вложение в условията на ниска доходност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във