Банкеръ Daily

Пари и пазари

Застрахователите ще загубят 203 млрд. долара от COVID-19

Глобалният застрахователен бизнес ще понесе загуби в размер на грубо 203 млрд. щ. долара от пандемията от COVID-19 през тази година, показва оценка на най-големия застрахователен пазар в света Lloyd's of London, цитирана от агенция "Блумбърг". В прогнозираната загуба са включени около 107 млрд. долара за обезщетения по покрити застрахователни рискове, а останалите щети произтичат от инвестиционните портфейли на застрахователните дружества.

Размерът на исковете на застрахованите е съизмерим с някои от най-разрушителните урагани от последните години и може да продължи да расте, ако заразата не бъде овладяна, допълват експертите на Lloyd's. Те посочват още, че след като обхватът и въздействието на вируса върху социалния живот и върху икономиката се изяснят напълно, може да се окаже, че сметката, която трябва да платят компаниите извън животозастраховането, е доста по-солена отколкото природните бедствия или дори от терористичните атаки срещу обекти в САЩ на 11 септември 2001-а.  

Пандемията от коронавируса е инфектирала досега над 4.2 млн. жители на планетата и е убила над 300 хил. души. Голямото предизвикателство за застрахователите е, че освен исковете, свързани с анулирани събития, с временните прекъсвания на дейността на ред браншове и с други разходи, заразата заплашва да потопи света в рецесия. Което пък поставя в риск вноските на домакинствата и на бизнеса по застрахователните им полици. 

След като икономическата активност почти замря, много европейски застрахователи изтеглиха плановете си за очакваните финансови резултати и анулираха изплащането на дивиденти. 

Lloyd's пресмята, че ще трябва да изплати на клиентите си по света между 3 и 4.3 млрд. долара - суми, съизмерими с размера на обезщетенията за атаките от 11 септември 2001-а. А председателят на застрахователния пазар Брус Браун посочва, че "особеният момент в случая е, че освен обезценяването на активите се натрупват и задължения". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във