Банкеръ Daily

Пари и пазари

Защо Русия не се притеснява от поевтиняването на петрола?

Докато Саудитска Арабия се опитва отчаяно да предотврати ценовите понижения на петролните пазари, Русия изглежда се чувства комфортно в тази ситуация, отбелязва Investor.bg.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се превърна в саудитски картел, който отчаяно се нуждае от руското сътрудничество, за да заздрави връзките в групата, смята Ник Кънингам от Oilprice. Според него Москва е ключов елемент от пъзела с петролните цени и един от основните фактори при тяхното определяне.

Много от членовете на ОПЕК или вече са достигнали своя максимален производствен капацитет, или страдат от производствен недостиг заради вътрешнополитическа, икономическа или друга нестабилност. Русия не гледа по същия начин върху по-високите цени на петрола, както прави Саудитска Арабия.

Съществуват няколко причини за това, смята Кинингам. Една от тях е, че руската валута е изключително гъвкава и отслабва, когато цените на петрола спадат. Това омекотява удара по време на понижение, позволявайки на руските петролни компании да плащат разходите с по-евтини рубли, докато взимат долари при продажбата на петрол.

Втората причина е фактът, че данъчните плащания на руските петролни компании са структурирани по такъв начин, че данъчната им тежест е по-малка при по-ниските цени на петрола. Саудитска Арабия се нуждае от високи цени на петрола от около 84 долара за барел, заради своя бюджет. Раздутите планове за икономически реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман са пред разпад, но Саудитска Арабия си остава начело на картела, нуждаейки се отчаяно от по-високи петролни цени.

Русия приема по-стоически тази тенденция с цените. „Понижението не ни плаши, защото нашият бюджет се основава на цена от 42 долара за барел“, заяви пред репортери в Москва наскоро Антон Силуанов, първи вицепремиер на Русия. „Цените могат да останат в диапазона 40-50 долара за барел сега, шест месеца или година“, добави още той.

Според Игор Сечин, ръководител на „Роснефт“, петролните цени „трябва да се стабилизират“, тъй като всички са "изплашени“ от решението на ОПЕК+ за съкращение на производството. Русия не чувства същата неотложност в покачването на цените, подобно на Саудитска Арабия.

Руският петролен министър Александър Новак заяви в средата на миналия месец, че се очаква производството на руски петрол да намалее със 60 хил. барела дневно през януари, което ще оформи дневното производство на 11,35 млн. барела на ден. Новак определи поведението на САЩ, Китай и Индия като много по-сериозни фактори, влияещи на стабилността на пазарите, отколкото до момента е повлияло решението на ОПЕК+ за съкращенията на производството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във