Банкеръ Daily

Пари и пазари

Защо риболовът се оказа най-големият спор между Лондон и Брюксел?

Изненадващо за мнозина най-спорният момент в „развода“ между Лондон и Брюксел се оказа риболовът. Още повече, че той заема едва 0,12% от дела на британската икономика. Това коментира пред бТВ политологът проф. Анна Кръстева.

Все пак мотивите зад този спор между Великобритания и ЕС са икономически, поясни проф. Кръстева: „Джонсън като невероятен комуникатор уверено продаваше своята гледна точка, а именно: „ЕС иска от нас ние да се откажем своя суверенитет и да делим своите териториални води, защото ЕС ползва повече нашите териториални води, отколкото обратното“. А в същото време този риболов, който иска да запази Обединеното кралство, той се реализира на европейския пазар“.

Стана ясно още, че макар и да беше обявено като финал на дългия и мъчителен процес по излизане, продължил над 4 години, подписаното навръх Коледа споразумение има временен характер и ще действа до февруари. Причината – големият текст на споразумението (според някои източници над 2000 страници – бел. ред.), който предстои да бъде изчетен детайлно и гласуван окончателно от ЕС.

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брексит – Мишел Барние, ще запознае посланиците от съюза с детайлите относно търговското споразумение, постигнато с Великобритания.

Сделката дойде след месеци на трудни преговори по въпросите за риболова и правилата за бизнес. В коледното си обръщение, излъчено в „Туитър“, британският премиер Борис Джонсън показа копие от документа, което нарече "коледен подарък".

„Споразумение, което ще даде сигурност на бизнеса, пътуващите и всички инвеститори в нашата страна от 1 януари“, отбеляза Джонсън.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи сделката като „честна“ и „балансирана“.

Тя предвижда търговията между Евросъюза и Обединеното кралство да се извършва без мита и квоти, а търговските спорове ще се разрешават от независим арбитраж. Британският парламент ще гласува споразумението на 30 декември. То трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, но няма вероятност това да се случи до Нова година, отбелязва Би Би Си.

Френското правителство ще представи план за подкрепа на риболовците във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщи междувременно Франс прес. 

Рибарите и търговците на едро ще могат да получат финансова помощ до 30 хиляди евро в зависимост от улова на продукция в британски води. Компенсaциите на загубите за компаниите обаче ще бъдат за ограничен период от време. На фирмите ще бъде предложена помощ за преструктуриране на дейността им и запазване на работните места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във