Банкеръ Daily

Пари и пазари

Заради коронавируса изгубихме половината от чуждестранните туристи

Преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници между страните в Европа поради разпространението в световен мащаб на коронавируса се отрази пагубно на туризма. По тази причина през март тази година е регистриран голям спад на пътуванията на български граждани в чужбина и на посещенията на чужденци в България.

През третия месец на годината се усети първия студен полъх от епидемията. Посещенията на чужденци у нас са само 312 800, което означава намаление с 43.7% в сравнение с март миналата година. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани поводи за гостуване.

За съжаление през март най-малко са били пътуванията за бизнес. Преобладаващата част от посещенията у нас са били свързани с гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. В същото време с около една трета по-малко са били гостите, които са дошли за почивка и екскурзия. През март започнаха да се прилагат първите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, анулираха се резервации в хотелите, затваряха се граници.

Транзитните преминавания през страната са около една трета (108 500) от всички посещения на чужденци в България

От общия брой чужденци, посетили България през март, почти половината са били от Европейския съюз, но те са с 42% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Спад има в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни, като най-висок е отливът от: Германия - с 55.8%, Франция - с 54.6%, Обединеното кралство - с 45.7%, Гърция - с 36.2%, Румъния - с 34.6%, и други.

Посещенията на граждани от други европейски страни, извън ЕС, също намаляват - с 42.2%, като най-голямо е намалението на туристите от Република Северна Македония - с 55.8 процента.

И през третият месец на тази година България е била най-предпочитана дестинация за туристите от страните от Балканския полуостров, съобщават от Националния статистически институт. Няма изненада във факта, че най-много са гостите от  Турция и Румъния - съответно по 62 500 и по 54 500 човека, са били у нас. След тях са туристите от Гърция - 49 600, Сърбия - 26 300, Република Северна Македония - 21 800 посещения.

През последните години се забелязва траен интерес и ръст на взаимните посещения при балканските страни. Близостта, познаването на условията за туризъм у нас и ниските разходи за почивка обясняват числата от статистиката.

По-малък е бил интерес към България при останалите държави от челната десетка, в която са туристи от Обединеното кралство,  Украйна, Полша, Германия, Руската федерация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във