Банкеръ Daily

Пари и пазари

Започва битка за борсата в Мадрид

Фондовата борса на Мадрид

Европейският борсов оператор Euronext  и швейцарският му конкурент SIX Group наддават за собственика на мадридската фондова борса ВМЕ (Bolsas y Mercados Espanoles). Войната на оферти, която тръгва от поне 2.8 млрд. евро, е поредното доказателство за консолидацията в бранша на Стария континент.

Euronext потвърди на 18 ноември, че преговаря с испанците след репортаж на базираната в Испания "Европа прес" през уикенда. Двете страни отрекоха категорично каквито и да било разговори в началото на ноември.

Минути след съобщението на Euronext швейцарската SIX Group потвърди плановете си да направи изцяло кешова оферта за общо 2.8 млрд. евро за ВМЕ. От потенциалния съюз би се родила третата по големина инфраструктура на финансовите пазари в Европа.

Акциите на ВМЕ поскъпнаха с 35% (надхвърляйки предложената от швейцарците цена) в Мадрид след съобщението за офертите, но впоследствие търговията им беше прекратена. Пазарната оценка на компанията в края на търговската сесия на 15 ноември беше 2.1 млрд. евро, а швейцарската оферта за 34 евро на акция е с 34% премия над нея. SIX обяви също, че е внесла документи в испанските регулатори, за да оторизира предлагания краен срок на транзакцията, който се очаква да е през първото полугодие на 2020-а.

Евентуален успех на Euronext в борсовата битка ще е поредната стъпка в усилията й да обедини повечето бивши регионални монополи от сектора под един чадър. Euronext притежава основните фондови тържища в Париж, Амстердам, Брюксел, Лисабон, Дъблин и Осло.

Консолидацията в сектора набра скорост след победата на Euronext над NASDAQ за тържището в Осло. Обединителният порив получи тласък през август с офертата на лондонската LSE Group за покупката на Refinitive за 27 млрд. евро. А по-късно последва неприятелската оферта за поглъщане на LSE Group от хонконгския й конкурент за 29.6 млрд. брит. паунда, която бе отхвърлена.

За швейцарците привлекателността на ВМЕ вероятно се корени в битката на Берн с Брюксел. През август запознати с материята лица прогнозираха, че испанската компания ще е потенциална мишена, в случай че забраната на Европейският съюз за търговия на акции на швейцарски компании в блока продължи или ескалира. SIX не е планирала покупката на друга борса преди да направи оферта за тържището в Мадрид. Председателят на швейцарската група - Ромео Лахер, каза в официално изявление на 18 ноември, че иска да осигури на потребителите "високо надеждна инфраструктура за обслужване и безпрепятствен достъп до капиталовите пазари".

Главният финансов директор на ВМЕ - Марта Бартоломе, пък увери, че институцията е отворена към обединения с други борси. Анализатори на "Ситигруп" бяха определили мадридското тържище като най-малко предпочитаното от гледна точка на ограничения му потенциал за растеж.

Според главния инвестиционен директор на испанската фирма за управление на активи Dunas Capital, покупката на ВМЕ от Euronext ще е логичната сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във