Банкеръ Daily

Пари и пазари

Заплашва ли Брексит търговските отношения в Европа?

Брексит чука на вратата. А с него се изправяме и пред реалността - ако няма търговско споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство, трябва да се въведат мита за редица стоки, а това пък ще се отрази върху стокообмена на всяка една страна от общността, включително и на България.  

Според aнaлиз нa Вlооmbеrg изнocът нa нaд 500 paзлични видa cтoĸи щe бъдe зaceгнaт oт бpитaнcĸи митa, aĸo Лoндoн и Бpюĸceл нe пocтигнaт cпopaзyмeниe. Oт мeдиятa пocoчвaт, чe тeпъpвa пpeдcтoят нaй-тeжĸитe пpeгoвopи зa двeтe cтpaни. Πpи липcaтa нa тaĸoвa щe бъдe зaceгнaт нe caмo бpитaнcĸият бизнec, нo и тoзи нa ĸoмпaниитe в Eвропейския съюз.

Очаква се автомобилният сектор да е най-засегнат от липсата на търговско споразумение, като става въпрос за aвтoмoбили, чacти и ĸoмпoнeнти, ĸaĸтo и мoтoциĸлeти, отбелязват от Вlооmbеrg.

Според говорител на Европейската комисия преговорите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС няма да започнат преди края на февруари или началото на март. Той дори уточнява, че тепърва ЕК ще определи преговорните насоки, а след това е необходимо те да бъдат утвърдени от Европейския съвет.

Дали има връзка вече или не, не е ясно, но стокообменът между Великобритания и България за деветте месеца на миналата година е по-нисък спрямо същия период на 2018-а. Фирмите от двете страни са си обменили стоки за 851.2 млн. евро, което означава спад от 3 на сто. Износът ни към Британия се запазва без промяна (516.8 млн. евро) за деветмесечието, но вносът е паднал със 7.3% до 334.4 млн. евро.

Великобритания е важен търговско-икономически партньор за България и британските инвеститори са високо ценени у нас. Стокообменът между двете страни нараства устойчиво. В последните десет години той върви нагоре и дори през 2015 г. прескочи сумата един милиард евро. През 2018 година двете страни са  обменили стоки за над 1.19 млрд. евро. Великобритания заема 11-о място в нашия износ и е на 18-о място във вноса. Търговското салдо между двете страни е положително, с изключение на 2017-а.

За десетте месеца на миналата година от Обединеното кралство у нас са влезли 168.3 млн. евро инвестиции. Това научихме от предварителните данни, изнесени от Българската народна банка (БНБ).

Неяснотите около това, което ще се случи след Брексит също създават несигурност в дейността на компаниите у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във