Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЗАПИСИТЕ И БОНОВЕТЕ СЪВСЕМ СВИХА ПЛАТНАТА

Котировките на компенсаторните записи и бонове се понижиха, като цените купува при отварянето в началото на седмицата станаха почти равни на заявките продава в края й. Записите паднаха от 20 на 18.5% от номинала си, а боновете от 15 на 14% от номинала си. Сериозни купувачи липсват, коментираха брокери от най-активните на пазара посредници.
Характерно за последния период е погрешното пазарно поведение - при сравнително високи цени продавачите предпочитат да изчакват, а при падащи цени се паникьосват и се втурват да продават.
Основните причини за застоя в търговията с компенсаторни книжа и за понижението в цените им обаче, според участници на пазара, са отпускарското настроение, изчакването на евентуалните мерки, които ще предприемат новите управляващи и липсата на търсене за големи сделки. Купувачите на търговската база в Илиянци и на авиокомпанията Хемус Еър вече набраха необходимите им пакети общо за около 50 млн. лв. по номинал. Според представители на Сдружението на собствениците на компенсаторни записи (ССКЗ) обаче се очаква някакво остатъчно търсене по тези две сделки. Плащането по сделката за Илиянци е 42 млн. общо (38 млн. от тях със записи) и 14 млн. за Хемус ер (12.6 млн. от тях със записи). До края на месеца, според хора от ССКЗ, има за купуване записи с номинал около 10 млн. лева. Дано цената им не падне под 20-21%, надява се Валентин Христов, говорител на сдружението. Той припомни, че миналата година цените на записите по това време бяха стигнали 12-13%, а сега предстои и спиране на търговията с компенсаторни инструменти, за да бъде въведен единният регистър на тези книжа. Следващата стъпка е да се направи точна преценка какво може да бъде предложено срещу книжата в обращение и най-после да стане ясно каква е реалната цена на лучниковките. Според Христов собствениците на записи се надяват новите управляващи да спазят обещанията си и през есента книжата да се търгуват на 35-40% от номинала.
Експерти на Национално движение Симеон Втори заявяваха неведнъж, че чрез пускане на акции от атрактивни български компании на борсата или по-друг начин собствениците на записи ще разберат каква приемлива цена могат да получат срещу книжата си.
Говорителят на ССКЗ изрази недоволство, че само богоизбрани са имали възможност да плащат държавни апартаменти със записи, а самите собственици могат най-много да получат по 20-22 ст. за номинал. Брокери пресметнаха обаче, че сделките за апартаментите вече са приключили, а и не става въпрос за големи количества книжа като платежно средство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във