Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Залозите за дивиденти се вдигат

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

През изминалата седмица настроенията на международните финансови пазари продължиха да са обтегнати, а високата волатилност при почти всички класове активи отново бе всекидневие. Бързо покачващите се лихви по държавният дълг на САЩ и пълзящите неспирно нагоре цени на петрола показват ясно, че очакванията за ускоряване на инфлацията в световен мащаб въобще не са за подценяване. Подобни "злокобни" прогнози в комбинация с постоянни военни и търговски заплахи, а също така и санкции определено не са в подкрепа на "риска".

Месецът като цяло е наситен и с финансови отчети за първото тримесечие на тази година, които на Запад биват публикувани всекидневно, за разлика от България, където почти изцяло са концентрирани в самия край на нормативно определения срок за оповестяването им. В този ред на мисли летаргията, обхванала "БФБ-София", едва ли ще се промени особено много преди последния ден на април, когато и инвеститори ще се запознаят с актуалното финансово развитие на преобладаващата част от вложенията си. На този ненаситен със събития информационен фон търговията на капиталовият пазар у нас беше обичайно "тегава" за тази част от годината.

Борсовите индекси продължиха да консолидират около нивата от предишната седмица, с лек позитивен развой. Най-старият борсов "лакмус" - SOFIX, гравитираше около 660 пункта, докато измерителят на настроенията към сектор "недвижими имоти" - BGREIT, "ковеше" 115 пункта. Сред "сините чипове" нямаше ценови синхрон и това доведе до известно уравновесяване на пазарните настроения като цяло.

По отношение на представителите на банковия сектор в SOFIX нямаше сходни инвеститорски настроения. Първа инвестиционна банка (ПИБ) загуби близо процент от капитализацията си до нивата около 4.26-4.27 лв. за акция, докато по-малкият й конкурент - Централна кооперативна банка (ЦКБ), прибави около процент към борсовата си оценка и се разменяше по 1.90 лв. на дял.

След като се наложи да напусне SOFIX, "Неохим" поднесе на акционерите си още една трудна за преглъщане новина - свиване на печалбата наполовина за първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Димитровградският торов завод успява да реализира към края на март нетен финансов резултат от 8 млн. лв. спрямо 16.8 млн. лв. през 2017-а. Приходите от основна дейност намаляват значително по-бавно от печалбата, като "феноменът" може да се обясни с изпреварващия ръст на разходите, които почти повсеместно скачат. При тази ситуация едва ли е изненада спадът на седмична база по позицията с около 6% до около 47 лв. за дял. "Минорни" финансови данни публикува и "Монбат". Дружествата от групата отчитат през март нетни приходи от продажби в размер на 23.5  млн. лв., или с 11.40% по-малко. Брутната консолидирана печалба на "Монбат" се срина с 81.70%, в сравнение с година по-рано. Същевременно съветът на директорите на фирмата е взел решение за учредяване на ново австрийско дружеството "Monbat Batterien" GmbH, с предмет на дейност търговска и инженерингова дейност в областта на акумулаторите и маслените продукти и компоненти. На БФБ липсваше значима реакция към изнесените данни.

За разлика от "Монбат", консолидираните продажби на "Стара планина холд" за първото тримесечие бележат солидно повишение от близо 21% на годишна база. С най-голям годишен ръст на продажбите в групата "се разписа" "М+С Хидравлик". Приходите на казанлъшкото дружество към края на март достигат 32.3 млн.лв., което е с 28.6% повече в сравнение с година по-рано. В резултат на "благите вести" капитализацията на бившия "Централен приватизационен фонд" "набъбна" до 7.60 лв. за дял, докато тази на "М+С Хидравлик" се покачи до 7.75 лв. на акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във