Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Залозите срещу еврото се множат

Марио Драги ще спасява еврозоната

Поредицата от разочароващи данни за еврозоната и растящите опасения за здравословното състояние на световното стопанство провокираха хеджинговите фондове и други спекуланти да натрупат сериозни залози срещу единната европейска валута. На борсата в Чикаго в началото на април чистите къси позиции в евро са били 99.184 контракта - най-големият брой от декември 2016-а, показват данните на агенция "Блумбърг".

Увеличението на негативните позиции в евро съвпадна с низходящата ревизия на и без това обезпокоителния индекс, следящ активността в промишления сектор на Германия. Износът от страната също се е свил доста по-съществено от очакванията през февруари, според официалните статистически данни. Италианското правителство свали на 9 април тазгодишния целеви ръст на БВП до 0.2% от първоначално заложения един процент. А ръстът на еврозоната вероятно ще се охлади до 1.2% след 1.8% през 2018-а.

Неизвестността около BREXIT оказва допълнителен натиск върху еврото. Но - парадоксално, не е повлияла на икономическия растеж на Острова. Националната статистическа служба на страната обяви на 10 април (точно преди извънредната среща на английския премиер Тереза Мей с лидерите на Европейския съюз в Брюксел), че БВП на Великобритания е нараснал с 0.3% в периода от декември 2018-а до февруари 2019-а спрямо предишните три месеца. В резултат на което британският паунд се задържа комфортно над 1.30 щ. долара и в късната следобедна търговия на 10 април се разменяше срещу 1.3080 долара.

Еврото пък тръгна надолу след официалното съвещание на управителния съвет на Европейската централна банка в средата на седмицата. На него банкерите решиха да не променят досегашните нива на лихвените  проценти на еврозоната (0% основна лихва, 0.25% краткосрочната кредитна лихва и минус 0.4% лихвата по депозитите) поне до края на 2019-а. И да запазят паричните стимули, докато икономиката на региона продължи да се охлажда. 

Председателят на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че геополитическата несигурност подяжда стопанството на еврорегиона. Сценарият за подем през второто полугодие е поставен на сериозно изпитание от низходящата ревизия на МВФ на световния ръст и от новите заплахи на Вашингтон да въведе мита върху европейски внос за 11 млрд. щ. долара. Драги подсказа, че освен на политиката на нулеви и отрицателни лихви ЕЦБ ще разчита и на дългосрочните заеми за банките в битката срещу икономическия спад.

Тази комбинация от неблагоприятни фактори предполагат по-нататъшно поевтиняване на еврото, смята Дерек Халпени - шеф на европейското звено за пазарни проучвания в MUFG Вank. Японската банка е понижила прогнозата си за цената на единната европейска валута към щатската от 1.20 на 1.16 щ. долара за едно евро към края на 2019-а. Английската "Барклейз" също предвещава по-нататъшна слабост на еврото - с мотив, че данните за индустриалния продукт на еврозоната, които ще бъдат публикувани на 12 април, ще покажат спад на активността на бизнеса през февруари. 

В късната следобедна европейска търговия на 10 април еврото се разменяше срещу 1.1255 щ. долара.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3335 млн. евро (6522 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.7% дял от купената и продадена валута.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във