Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Загуба на клик разстояние


Кирил Иванов

инвестиционен консултант


 

Международните капиталови пазари за поредна седмица бяха под въздействието на несекващите геополитически  "драми". След известен размисъл и въпреки протестите  на редица европейски държави  президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви оттегляне на страната си от ядрената сделка с Иран, което се очаква да има множество отражения върху международното статукво, далеч надхвърлящи границите на двустранните отношения  между засегнатите държави.  Разбира се, новината имаше незабавен ефект върху цената на "черното злато", като прескочи нивото от 70 щ. долара за барел. На този силно инфлационен фон няма как да не изчезнат притесненията на Федералния резерв на САЩ (FED) за евентуален "дефлационен натиск". Това от своя страна засилва очакванията за по-агресивно покачване на лихвите в първата икономика в света, което дава относителни сили на американския долар и продължава да оказва силен натиск върху валутите на т. нар. развиващи се държави. Що се отнася до капиталовите пазари, седмицата беше по-скоро позитивна, като силата на суровините рефлектира подобаващо и върху книжата на техните производители. Покачването на инфлационните очаквания оказа натиск върху цените на дълговите книжа.

На "БФБ-София" властваха негативните настроения, което доведе до спад при основния борсов индекс - SOFIX, от около процент на седмична база. Същевременно измерителят на настроенията на инвеститорите към сектор "Недвижими имоти" - BGREIT, запази завидно хладнокръвие. Както стана ясно, публичната технологична компания "Сирма груп холдинг" възнамерява да набере нови около 40 млн. лв. от инвеститорите чрез емитиране на обикновени акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. на брой. Не бихме могли да кажем, че новината предизвика неовладян оптимизъм сред борсовите играчи. Неголеми разпродажби тласнаха акциите на холдинга с около 3.5% надолу до 0.95 лв. за брой, което на този етап е под "цената" на очакваната емисия "пресни" книжа.

Оптимизъм липсваше и при книжата на по-ликвидните банки на "БФБ-София". Акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) "удариха" ново едногодишно дъно на 4 лв. за дял, но като цяло на този етап липсваше сериозна активност на новите, по-ниски нива. Централна кооперативна банка (ЦКБ) също отстъпи с около 2% до 1.81 лв. за дял, като и тук липсваше осезаема съпротива.

Новината, че общото събрание на акционерите на "Трейс груп холд" ще гласува в края на юни изплащане на дивидент за миналата година, покачи цената на акциите на инфраструктурната компания с 0.14 лв., или над 3% до 4.44 лв. за брой. Както се разбра, "Монбат" също се кани да разпредели нетната печалба на дружеството за 2017 година. Тя обаче е с около една трета по-ниска в сравнение с 2016-а. При тази ситуация едва ли е изненада спадът с над 1% по позицията до 8.75 лв. за дял.

В раздел "ОБЕЩАНО" можем да вмъкнем новината, че след предстоящото публично предлагане на акции (IPO) на "БФБ-София" старозагорският производител на пилешко месо "Градус" АД възнамерява да предложи на акционерите си минимум 90% от годишната печалба да се разпределя като дивидент. Въпреки относителната стабилност на стопанския сектор, в който компанията оперира, аз лично не смятам за удачно да се фиксира такъв висок процент за ежегодно изплащане. Времето ще покаже дали това ще се случи, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във