Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Задава се търговска война

 

Играчите на валутните пазари не чакат дали ще се стигне до  мащабни търговски битки. Някои парични мениджъри вече помпат ресурси в традиционните валутни убежища - с предимство в японски йени и в евро, и в доста по-скромни количества - в швейцарски франкове. Други пък "вталяват" позициите си във всички валути. И дори онези, които не очакват да се случи кой знае какво от предизвиканите от щатския президент Доналд Тръмп търговски търкания, се застраховат  и вземат мерки просто за всеки случай. 

Голямото притеснение е, че планът на Тръмп да обложи с мита вноса на стомана и алуминий, ще предизвика ответни действия и ще спре световния икономически подем. Европейският съюз вече подготвя наказателни мерки срещу традиционни американски стоки. А главният икономически съветник на щатския президент - Гари Кон, подаде оставка в знак на несъгласие с подготвяните от шефа му мита. Резултатът бе повишение на японската валута към зелените пари до 105.46 йени за един щ. долар на 7 март, спад на мексиканското песо и срив на канадския долар до най-ниските му стойности от юли 2017-а насам, поевтиняване на акциите на азиатските компании и поскъпване на щатските ДЦК заради търсенето на по-малко рискови активи.

За Джийн Тануцо - портфейлен мениджър в Columbia Threadneedle Investments, спасението от търговската заплаха е в намаляването на валутния риск. Което в неговия случай се изразило в редуциране на експозициите на компанията в мексиканско песо и в канадски долари. Други инвеститори пък очакват, че световният икономически подем ще оцелее от търговската война. Сред тях е Ейдриън Оуенс - паричен мениджър в Global Asset Management. За Оуен най-добрият изход от заплахата са вложенията във валути на държави със силни  и специфични за тях "мотори". Той се е насочил към парите на Норвегия и Швеция: първите - защото изглеждат евтини, а излизащите фундаментални данни предполагат икономическа мощ.

За щатския долар една световна търговска война ще донесе маса проблеми. Анализатори на "Барклейз" прогнозират, че щатският икономически растеж ще се охлади с 0.2%, ако бъдат  наложени  мита върху вноса на стомана и алуминий. Тази тенденция може да се задълбочи в зависимост от ответните удари на търговските партньори на Америка. Това за Белия дом са все обезпокоителни явления  и щатската администрация  ще трябва да набавя все повече пари, за да финансира разширяващите се дефицити по текущата сметка и на бюджета.

За американците пък напъните на Тръмп да защити щатския стоманен сектор са "дежа вю". Просто защото през март 2002-ра тогавашният щатски президент Джордж Уокър Буш наложи временно мито от 30% върху някои произведени от стомана продукти и 15% - върху други. Рестрикциите бяха отрупани с изключения - за държави като Канада и Мексико, както и за специфични стоки. Тези налози трябваше да бъдат премахнати изцяло в рамките на три години, но на практика бяха отменени в края на 2003-а, след като компаниите от бранша се върнаха на печалба, а опасността от ответни действия нарасна.

По оценка на анализатори митата на Буш са закрили почти 50 хил. работни места във фирмите - производители на метали, машини и съоръжения и други 197 хил. в компаниите потребители на стомана. Сумарното количество е доста над заетите в стоманения бранш над 187 500 души. Трябва обаче да се отчете, че докато анализатори на престижния институт "Питърсън" потвърждават загубата на работни места, Американският институт за желязо и стомана оспорва числата и твърди, че в действителност са били създадени нови работни места. 

Може обаче да се твърди със сигурност, че митата са отнели, макар и нищожна част от БВП на Щатите, като приходите от тях в държавната хазна са се увеличи за сметка на по-ниските печалби на частния сектор и намалелите трудови възнаграждения.

Другият сериозен удар  политиката на Буш е нанесла върху търговията. Наложените митнически тарифи са довели до намаление на стойността на щатския внос на стомана с 13.5% в засегнатите категории през годината след въвеждането им и това е отнело близо 700 млн. щ. долара от търговския баланс в сравнение с предишния годишен период.

Анализаторите са единни в заключенията си, че и през 2002-ра и сега ефектът от митническите упражнения ще е нищожен. И че големият въпрос днес е дали ще има изключения от налозите и колко значими ще са те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във