Банкеръ Daily

Пари и пазари

Задава се буря

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Реалните предпоставки за неизбежна  буря в световната икономика се виждат  отдавна, но вече се появиха и първите признаци, че тя е вече на прага.

Професионалистите във финансовата област отдавна сочат признаците за това.  Тръмп натегна до краен предел геополитическото напрежение  със своята протекционистична политика. Той не само  се скара  с всички, но и  успя да изпокара помежду им останалите важни участници в процесите.  Ярък пример за това е търговски спор между Япония и Южна Корея, който вече прераства в откровена война. Набеждаването на Иран за „лошото момче“ вкара допълнителен клин в и без това не добрите междусъседски взаимоотношения на Арабския полуостров. Последица от него е  разгарящото се напрежение в Ормузкия проток, свързано с преноса на нефт. Европа е в развод с Великобритания, но и вътре в самият Европейски съюз като че ли отношенията не са по мед и масло.

Признаците вече са налице. Индексът на глобалното индустриално  производство е забавил  сериозно темпа си и от 52 през декември 2018 г. вече е едва 49.3. Всяка стойност под 50 вече е знак за тревога. Индексът на услугите също вече клони към 50. Новите поръчки както и инвестициите също намаляват и не вещаят нищо добро. Темпът на глобалното нарастване на БВП се понижи от 3.7% в края на 2018 г. до 3.2% в момента. Друг ясен признак, че се задава буря са инфарктно близките стойности на доходността на 2-годишните и 10- годишните щатски облигации. В момента те са съответно 1.57 % и 1.58 процента.

Тук е момента да отбележа, че те са  и перфектен предвестник на предстояща рецесия. Когато доходността на 10-годишните книжа е по-ниска от тази на 2-годишните, това  е един от признаците, че се задава буря на икономическата сцена. Това се случи в края на 70-те и в началото на 80-те години. След това се повтори в края на 80-те и началото на новото хилядолетие. Все още е жив спомена за голямата рецесия от 2008, , наричана дори депресия. А точно преди нея,  в края на 2006 и началото на 2007-а  доходността на 2-годишните книжа бе по-висока от тази на 10-годишните. 

Пазарните участници предусещат бурята и се опитват да спасят парите си, пренасочвайки вниманието си от корпоративните към държавните ценни книжа. В следствие на разпродажбата на корпоративни книжа, в рамките на последният един месец световните борсови индекси се оцветиха в червено като Down Jones Industrial Average и DAX потънаха с по 7%, а NIKKEI и Hang Seng  съответно с 6% и с 11 на сто. В същото това време инвеститорите безогледно купуваха държавни ценни книжа, повишавайки цената им. Доходността им, която е  в обратно пропорционална зависимост,  се устреми надолу.

Щатските 10-годишни облигации вече се търгуват с 6 долара по-скъпо спрямо месец по-рано, а немските с минус 4.6 евро.  Полските, румънските и руските евро-облигации поскъпнаха с по 3 евро, а унгарските и гръцките с по 2 евро.

Цените и на българските държавни книжа, търгувани на вътрешен и международен пазар продължават своя устрем нагоре. Най-дългосрочната ни облигация с падеж през  2035 г. поскъпна с 4.6 евро за последният месец , а тези с падеж 2028 г. и 2027 г. - с по 2.2 и 1.7 евро. Доходността им пък се понижи  съответно  с 30, 25 и 22 базисни точки и в момента е на немислимо ниските доскоро нива от 1.26%, 0.25% и 0.14% на годишна база. Облигацията ни с падеж 2024 г. носи отрицателна доходност вече четвърта седмица, като в момента е минус 0.05% годишно. Най-краткосрочните ни книжа - с падежи 2023 г. и 2022 г. отдавна са на червена територия, но продължават да "копаят" дъното и в момента са на нивата от минус 0.12% и минус 0.25% годишно.

Няма регистрирана сделки с ДЦК на вътрешния вторичен пазар, като една от причините е, че който се е сдобил с такива, едва ли ще иска да се раздели с тях точно сега, преди бурята. При задаващата  се финансова буря е най-добре да се инвестира в държавни облигации, в злато и в пари в брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във