Банкеръ Weekly

Пари и пазари

За всекиго по нещо от Федералния резерв

Джеръм Паул
S 250 3a9614b7 5287 4e86 a677 b02d6a5abaaf

Поредно увеличение на лихвите отвъд Атлантика, прогнози за солиден ръст от над 3% на БВП на американското стопанство, безработица под 4% и базова инфлация в близост до 2.1%, един вечно недоволен от другите и винаги доволен от себе си стопанин на Белия дом. И разногласия между  Федералния резерв и пазарните играчи за бъдещите лихвени увеличения през 2019-а. Това в резюме са резултатите от последното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка, приключило в късните вечерни часове /по българско време/ на 26 септември.

Както се очакваше, щатските парични стратези качиха с още 25 базови точки целевия диапазон на движение на основната лихва на страната - до 2-2.5 процента. А средните прогнози за лихвените проценти в тригодишен план вещаят още едно повишение до края на 2018-а, нови три през 2019-а и едно през 2020-а.

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл е доволен от щатското стопанство - силна икономика, здравословен ръст на БВП, ниска безработица, растяща трудова заетост и увеличение на заплатите, ниска и стабилна инфлация. И никакви признаци за безпокойство от търговската война на Вашингтон срещу останалия свят, въпреки гласовития хор от възражения на местните компании.

Доналд Тръмп обаче не е доволен. На пресконференция в Ню Йорк след решението на Федералния резерв да повиши лихвите,той се оплака: "Развиваме се чудесно като държава. За съжаление, те качиха лихвите отчасти защото се справяме толкова добре. И аз не съм доволен от това". За негово нещастие Тръмп няма власт да уволни председателя на централната банка, а само неговите подгласници и то при наличие на "сериозни причини". А решението за поредното лихвено повишение е подкрепено от всичките членове на паричния комитет с право на глас, включително и от Ричърд Кларида - новоназначеният вице-президент на централната банка.

Федералният резерв е направил шест увеличения на лихвите от влизането на Тръмп в Белия дом през януари 2017-а. Три от тях са през тази година под благосклонния поглед на Пауъл - президентският избор за наследник на предшественичката му Джанет Йелън. При това въпреки нееднократните заявки на президента, че "като цяло е привърженик на ниските лихви" (бел. ред. - подобно на турския си колега Реджеп Ердоган). Основаният през 1913-а от конгреса Федерален резерв обаче още преди век получава широки правомощия да определя паричната политика на страната без външната намеса на висши чиновници и нееднократно е ядосвал президентите с лихвените си инициативи по време на предизборни надпревари. Просто защото, както поясни и Пауъл по време на пресконференцията на 26 септември, щатските централни банкери спазват стриктно мандата си да гарантират пълна заетост и стабилни цени. И не се съобразяват с политически фактори. "Така е било и така ще бъде", увери банкерът.

В интерес на истината, шефът на Федералния резерв и колегите му в момента пипат лихвите много предпазливо - просто колкото да предотвратят прегряване на стопанството (по време на втория му в историята по продължителност подем) и недостатъчно, за да натиснат спусъка на рецесията.

Пазарните "ястреби и гълъби" пък останаха доволни от Пауъл и от екипа му. И след като на 26 септември получиха вече отчетеното във валутните котировки лихвено увеличение, започнаха да дебатират скоростта на лихвения ръст през 2019-а. Самите централни банкери имат различни виждания по темата: четирима залагат на две повишения на лихвите, други четирима - на три, а останалите - на четири. Което пък поражда разнопосочни реакции от инвеститори и стратези.

Лаклан Макферсън от "Чарлз Шуоб" вижда голяма вероятност бъдещото затягане на паричната политика да доведе до много по-високи пазарни колебания. Според него щатското стопанство е навлязло в последната си фаза на подем, което също води до резки пазарни обрати. Поради това Макферсън предпочита да инвестира в книжата на компании, изплащащи редовно дивиденти и със стабилни приходи, независимо от движенията на фондовия пазар или на икономиката, каквито са фирмите от сектора на здравеопазването. Той очаква по-нататъшно поскъпване на щатския долар.

Матю Хорнбах от "Моргън Стенли" очаква Федералният резерв да направи три лихвени повишения до юни 2019-а. Тогава растежът ще може да се интерпретира като сигнал, че е достигната "точката на неутралитет" (когато лихвите нито стимулират, нито пречат на икономическия подем) и паричният комитет евентуално може да прецени, че е време да направи лихвена пауза. 

Марк Кабана от "Бенк ъф Америка Мерил Линч" коментира, че прогнозите на Федералния резерв са предпоставка за възходящо движение на зелените пари, но липсва катализатор. Пазарите продължават да очакват две лихвени повишения през 2019-а срещу заложените от централната банка три покачвания . Което мотивира мнението му, че щатската валута вече е достигнала върховите си нива и ще започне да отслабва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във