Банкеръ Daily

Пари и пазари

За първи път от три години в София има спад на обема имотни сделки

За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. Това обясни Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", пред БНР.

"Това, че ръстът на имотите в София и в по-големите български градове е подобен на някои от най-известните градове в света, е добра тенденция. Със сигурност София няма обема от сделки, който има в Сан Франциско, но ръстовете, които показва Националната статистика за първото тримесечие на 2018 година в сравнение със същия период за миналата година е около 8%, но това може би е най-ниският ръст за последните 4-5 тримесечия. Излезе статистиката и за обема от сделки за второто тримесечие в България и за първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. В последните няколко години не сме били свидетели на такъв спад", обясни Ганев.

Експертът подчерта, че пазарът в София и в големите градове е изключително динамичен през последните 3-4 години.

"Това е един дълъг период на активност и вече се вижда едно стабилизиране на пазара на цените, което е логично. В крайна сметка добрата икономическа обстановка през последните години много катализира пазара. Това се отнася и за много добрите банкови оферти. При всички положения макроикономическата обстановка в страната, която е много добра, влияе позитивно на пазара, включително на доходите на хората, на тяхната покупателна способност, на възможностите им да получават ипотечни кредити. Много хора сравняват сегашната ситуация с тази от преди десетина години, но тя е коренно различна", каза още Добромир Ганев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във