Банкеръ Daily

Пари и пазари

За десет години износът за Франция се е удвоил

Фpaнция се опитва да измecти Гepмaния ĸaтo двигaтeл нa pacтeжa в eвpoзoнaтa. 

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe Фpaнция oтчeтe пo-дoбъp oт oчaĸвaния pacтeж - 0.3%, ĸaтo вътpeшнoтo тъpceнe бe ĸлючoв двигaтeл за икономиката. Заедно с това стpaнaтa пpивличa и вce пoвeчe чyждecтpaнни инвecтиции.

А може би и България има своя принос в този възход на Петата република. През последните години търговско-икономическите отношения между нашата страна и Франция бележат положително развитие. А през миналата година стокооборотът надскочи и два милиарда евро и е в размер на 2.007 млрд. евро, отбелязвайки ръст от 2.2% спрямо 2017-а. Износът към Франция се е увеличил с 3.1% и е на стойност 1.13 млрд. евро. Вносът също расте, но с 1%, и вече е 880.8 млн. евро. Салдото е положително (+245.7 млн. евро). Франция заема шесто място в експортната ни листи и 12-то място по отношение на импорта.

Франция е сред водещите външнотърговски партньори на България. Важно е да се отбележи, че за период от десет години, стокообменът с Петата република се е увеличил с 36.2%, като износът за Франция нараства два пъти, а салдото ни е положително през последните осем години, което свидетелства за увеличена търговия с Франция.

Много добре се развива търговията и през първото полугодие на тази година. Фирмите от двете страни са си обменили стоки за 1.09 млрд. евро, което представлява ръст от 7.8% спрямо същия период на миналата година. А експертите са категорични, че рекордният стокообмен от 2018-а може да бъде надминат.

Франция има важно значение за външноикономическите връзки на България, въпреки че те не отговарят съвсем на реалните възможности на двете страни. В тази връзка, биха могли да се търсят възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България.

През 2004 г. е създадена Българо-френска търговска камара (правоприемник на Делови клуб Франция-България), която улеснява преките бизнес контакти между български и френски фирми.

През октомври 2011 г. френската Агенция за интернационализация на френските МСП "Юбифранс" откри представителство в София. През 2015 г. стана сливане на "Юбифранс" и Френската агенция за инвестиции под името "Бизнес Франс", като дейността на агенцията е насочена към привличане на инвестиции и насърчаване на френски експортно-ориентирани фирми.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към началото на юли са в размер на 1.18 млрд. евро. През първото тримесечие на тази година потокът на парични средства у нас е отрицателен - извършени са нетни плащания в размер на 538 млн. евро, но през второто тримесечие е положителен - 7.7 млн. евро.

Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството, банковия сектор (7.5%) и други. Десетки са фирмите от тази страна, които развиват бизнес у нас. А според анализаторите потенциал за инвестиции в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в областта на машиностроенето, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, информатика, туризъм и други.

Големи са възможностите и за туристически обмен. През миналата година България е посетена от 203 363 френски туристи, като се наблюдава ръст от 3.3% в сравнение с 2017-а. Франция е една от любимите дестинации на българите. Общо 148 953 нашенци са били там, като бройката расте с 5% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във