Банкеръ Daily

Възстановява се пазарът на офис площи в България

За 6 месеца са наети 58 хил. кв. метра площ за офиси

Трайно се възстановява на пазара на офис площи в България, отчитат от консултантската компания в сектора на бизнес имотите Forton/Cushman & Wakefield. През първата половина на 2015-а общо са подписани договори за наем на 58 хил. кв. метра, а 20% са били за площи в строеж. От консултантската компания съобщават, че явлението продължава и през сегашното тримесечие, като се разраства и извън София.

"Привличането на наематели още по време на строителството вече се наложи като стандартна практика при качествените проекти и отразява засиленото търсене на офиси от страна на навлизащите и разрастващи се компании от сектора на споделените услуги", заяви мениджърът "Офис площи" във Forton/Cushman & Wakefield, Станимира Пашова. За пример тя даде сключването на договор за наем от Visteon за 7.3 хил. кв. метра офис площ в сградата Capital Fort.

Въпросната сделка показва и една друга тенденция, а именно подписването на договори за наем за все по-големи офис площи. Пашова обясни, че явлението е резултат от вълната от сливания и придобивания в секторите на BPO и IT услугите в световен мащаб. Тя разбира се оказва влияние и на компаниите и в регионален план, които на практика се разрастват. От Forton дадоха за пример, че ако през 2014 година средният размер на търсените от тези компании площи рядко надхвърля 1000-1500 кв. метра, сега е неколкократно по-голям.

Facebook logo
Бъдете с нас и във