Параграф22 Daily

Пари и пазари

WWF и Интерпол "уведомиха" България, че е част от глобалната дървената мафия

Световният фонд за природата (WWF) и Международната организация на криминалната полиция - Интерпол, проведоха двудневен семинар в София на тема „Незаконни дейности в горите в България“. Той е част от проекта на  Европейската комисия “Укрепване на мрежите и разследването за по-ефективно прилагане на Регламента на ЕС за дървения материал (EUTR) / Горска престъпност”.

В работата на форума взеха участие представители на Интерпол, WWF Германия, WWF-Централна и Източна Европа и две неизвестни за широката публика в България неправителствени организации, специализирани в разследване на престъпления срещу дивата природа - ClientEarth и Traffic. Журналисти бяха допуснати само през първите два часа от семинара, след което работата продължи при закрити врата.

Проектът, който обхваща шест държави, стартира през март 2019 г. и ще продължи до февруари 2021 година. Основните цели са обединяване усилията на заинтересованите страни; обучаване на служителите в контролните органи, прокурорите и гражданите; мотивиране на политическата власт да се бори с престъпленията срещу горите.

София бе третият домакин на подобна работна среща след Киев и Букурещ. От Интерпол припомниха, че според техните анализи и статистики, престъпленията срещу природата са на трето място в "бизнес класацията" на международната мафия  - след трафика на наркотици и на оръжия. Само за 2018-а международната организирана престъпност е спечелила 281 млрд. щ. долара от престъпления срещу екологията, а посегателства срещу горите и незаконната сеч - "само" 152 млрд. щ. долара.

Организаторите посочват сътрудничеството помежду си като ключов фактор в битката срещу организираната престъпност в горите. Според Интерпол в този престъпен бизнес са замесени огромни корпорации, които печелят стотици милиони. Горите в България са мишена на тези фирми, които търгуват в цял свят. Както съществуващите смешни санкции в законодателството (спрямо трафика на наркотици, например), така и големите печалби привличат все нови и нови "дървени бандити".

Престъпленията срещу екологията са съпроводени с най-различни други нарушения на закона, посочват от Интерпол. Документните измами, данъчните престъпления, прането на пари и корупцията са само малка част от арсенала на "дървената мафия". Дървените трупи и рендосаните греди, например, са едни от най-любимите тайници на "цигарената мафия". Но се е стигало и до по-тежки случаи - в Румъния двама горски пазачи са убити, докато се опитват да предотвратят бракониерска сеч. "Отговорът" не закъсня - в началото на ноември т.г., над 4000 румънци излязоха на протест срещу незаконното изсичане на горите и насилието над лесничеите и горските пазачи.

Други престъпни практики срещу горите са както корупцията, така и заплахите към лица на длъжностни постове. В много случаи митничари си "затварят очите", а перфектни трупи се декларират като дърва за огрев. Именно огромните количества недеклариран дървен материал, подмяната на документи и липсата на отчетност са сред най-големите проблеми, с които трябва да се справят борещите се срещу "дървената мафия".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във