Банкеръ Daily

Пари и пазари

WSJ: Рафинериите в САЩ и Европа изоставят саудитския петрол

 Много петролни рафинерии в Европа и САЩ отказват да купуват допълнителни количества суров петрол от Саудитска Арабия на по-ниски цени; Русия успя да пренасочи доставките си към Китай, където търсенето постепенно се възстановява. Това съобщи в четвъртък американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници сред саудитски служители и предприемачи.

Според тяхната информация, поради намаляващото търсене в Европа и САЩ, Саудитска Арабия изпитва затруднения с намирането на нови купувачи на своя петрол на тези пазари. Клиентите вече са изправени пред проблема с липсата на място за съхранение, поради това им е по-трудно да закупят допълнителни обеми, отбелязва изданието. "Намалението на цените на петрола от Саудитска Арабия беше насочено директно към спечелване на руския пазарен дял, особено в някои европейски страни," се казва в статията. "Но търговците отбелязват, че Русия успя да пренасочи част от европейските си доставки към Китай, където търсенето бавно се възстановява."

В материала се отбелязва, че търсенето на петрол от Саудитска Арабия също е намаляло в Индия заради разпространението на новия коронавирус. Според оценките в материала, компаниите в саудитското кралство ще трябва да намалят допълнително цените на петрола през следващия месец, за да "останат конкурентоспособни" на европейските пазари.

Цените на петрола се понижиха, след като Русия и Саудитска Арабия не успяха да постигнат съгласие за намаляване на производството след март, когато изтичат настоящите договорености. И двете страни възнамеряват да увеличат производството през април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във