Банкеръ Daily

Пари и пазари

WSJ: пандемията доведе до недостиг на злато за свободна продажба в Съединените щати

Дилърите на злато продадоха всичките си запаси от благороден метал, отбелязва The Wall Street Journal. Избухването на пандемията от новия коронавирус доведе до рязък скок в търсенето на злато и дори до формирането на дефицит при свободната му продажба в Съединените щати, уточнява вестникът. Според него американските инвеститори и банкери са изправени пред сериозен недостиг на златни кюлчета и монети. Но швейцарската банка Credit Suisse, която лее златни кюлчета от 1856 г., призова желаещите да ги закупят да не го притесняват за дефицит поне тази седмица.

Според WSJ обаче ситуацията в Съединените щати е толкова сериозна, че лидерите на банките на Уолстрийт са се обърнали към Кралския канадски монетен двор за помощ. Говорителят Аманда Берние казала за вестника, че в момента дворът е изправен пред "безпрецедентни нива на търсене" на златни кюлчета и не може да ги задоволи защото част от служителите му се изпращат у дома, за да предотвратят заразяването им с коронавирус.

Вестникът припомня, златният резерв на САЩ се съхранява във военната база Fort Knox в Кентъки и във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Този резерв не се изразходва за маркетинг на свободния пазар. Според изданието обикновено бизнесмените в Съединените щати в случай на недостиг попълват златни си резерви в Лондон, където към ноември миналата година са съхранявани над 8,2 хил. тона злато на стойност 387,9 млрд. долара. Най-големият дял се държи от Bank of England, която притежава около 400 хиляди златни кюлчета.

Според WSJ от Лондон до Ню Йорк златото е доставяно в сейфове на пътнически самолети, в партиди не повече от 5 тона. Ограничението се дължи на високата цена на застраховката при катастрофа. Сега обаче международният пътнически трафик е почти спрял поради пандемията. Тази причина доведе до спиране на добива на благородни метали в Перу и Южна Африка.

Тази седмица фючърсите на Comex New York Gold пораснаха с около 9.0% до 1630.60 долара за тройунция. Това е най-високата цена за последните седем години, отбелязва още изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във