Банкеръ Daily

Пари и пазари

Wizz Air очаква по-висока годишна печалба

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air очаква ръст на печалбата през тази година. Въздушният превозвач е оптимист, че ще се справи по-добре от конкурентите си в контекста на предизвикателната работна среда и нарастващите разходи за гориво през следващата година.

Wizz Air се фокусира основно върху Източна и Централна Европа, с което избягва интензивната конкуренция на някои популярни средиземноморски маршрути, които доведоха до спад в приходите за подобни авиокомпании като EasyJet и Ryanair. Приходите от билети на Wizz Air са се увеличили с 21% до 1.37 млрд. евро, като допълнителните приходи са нараснали с 18% до 953 млн. евро. Броят на пътниците е имал 17% ръст, достигайки 34.6 милиона.

"Това беше много солидна работа поради липсата на трафик по Великден, който бе в в края на последната финансова година, също така по-високите цени на горивата и предизвикателната операционна среда в индустрията", коментира резултатите изпълнителният директор на Wizz Air Йозеф Варади.

Авиокомпанията заяви, че контролът на въздушното движение и летищната инфраструктура са едни от най-големите предизвикателства, които очаква през следващата година, предаде Ройтерс. Прогнозите са нетната печалба на Wizz Air да достигне диапазона от 320-350 млн. евро, след чиста печалба от 292 млн. евро за годината до 31 март, в съответствие с прогнозите."Способността ни да стимулираме допълнително предимствата на разходите и да предлагаме ниски цени в нашата разширяваща се мрежа ще доведе до очаквано увеличение на броя на пътниците с 17% до 40 милиона през финансовата 2020 година," подчерта Варади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във