Банкеръ Daily

Пари и пазари

Wi-Fi мрежите и сега могат да работят на нивото на 5G, но са в пъти по-евтини

Бъдещето на европейската свързаност се състои в различни технологии – 5G, оптична свързаност, Wi-Fi мрежи. Когато стане въпрос за 5G, обикновено се говори за малки времезакъснения и гигабитова свързаност. Това е напълно възможно да се постигне и в момента, каза Невен Дилков, основател и управител на Нетера, на Регионалния семинар: „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности“. 

Според него Wi-Fi технологиите на телекоми, които не са лицензирани като мобилни оператори, могат да донесат изключително близки, ако не и по-добри резултати като свързване за крайните потребители от редица мобилни мрежи. Едно от големите предимства на Wi-Fi мрежите е, че в 90% от случаите те са също толкова ефективни, но по-икономични като инвестиция. Това не значи, че следва да заменят мобилните мрежи, но могат много добре да ги допълват.

Той цитира официален доклад, според който България е сред топ страните в света по достъп до бърз интернет – 96% от населението има възможност да ползва интернет със скорост от над 4 мегабита в секунда. По този показател сме на второ място в ЕС и на 7-о място в света.

„За разлика от много други държави, това състояние в България е резултат от конкуренцията и съществуването на над 800 доставчици на телекомуникационни услуги. Ролята на ЕС е да поощрява и да подкрепя точно такова развитие на пазарите, за да се постигне необходимата свързаност в съответствие с всички амбициозни планове и срокове, поставени от ЕК“, допълни управителят на Нетера.  

Семинарът „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности“, който се проведе в петък, бе организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията със съдействието на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ към Европейската комисия и Европейската мрежа на компетентните служби в областта на широколентовия достъп.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във