Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЗАРА Е В РЪЦЕТЕ НА ЕЦБ

Икономическите показатели, изнесени през последната седмица, бяха приети от пазара така, както морен летовник от българското Черноморие посреща запотена халба с бира.
Докато към края на последния период с известна предубеденост гледахме на опитите на септемврийския фючърс на бунда да премине над 117, то още в началото на седмицата това се случи, за да се стигне и до нива, отстоящи на милиметри от 118. При това движението беше достатъчно чисто, допълнено от лека корекция до 117.50, за да се стигне до затваряне на нива над очерталото се ниво на подкрепа.
Данните от Европа наляха оптимизъм, че може би инфлацията е попаднала под контрол вследствие на повишението на лихвата, а инвеститорското доверие достигна най-ниското си ниво от 2001 година. След стабилното поведение на цените на държавния дълг от доста време насам отварянето на дълги позиции е все по-смело, което доведе до най-ниската доходност по десетгодишните базови книжа в Европа от април тази година - 3.80 процента.
За седем дни двугодишните облигации понижиха доходността си от 3.60 до 3.50%, а петгодишните - до 3.62 от 3.75 процента.
Независимо от забележителното темпо на растежа на цените не трябва да забравяме, че в момента от играта отсъства основен играч - Европейската централна банка (ЕЦБ), която сякаш наблюдава случващото се отстрани. Все още, за да бъдем напълно убедени купувачи, трябва да чуем мнението на нейните мениджъри, които - както е известно - застанат ли под светлината на прожекторите, често се държат ексцентрично и винаги успяват да поднесат някаква изненада.
Едва когато от ЕЦБ дойде ясен сигнал, че и те четат икономическите данни по начина, по който ги възприема пазарът, ще може да повярваме напълно на движението от последните седмици. В момента основата сякаш си остава пясъчна и с едно леко движение пазарът може да бъде върнат там, откъдето тръгна възстановяването.
Изглежда подобен проблем не стои от другата страна на Океана. Там също доходностите уверено се понижават, което е подкрепено и технически, и фундаментално. Десетгодишните американски облигации достигнаха ниво до 4.79%, като по-смелите анализатори допускат понижение до 4.50% в близката половин година. Двугодишният дълг е при 4.86%, а петгодишният - 4.75 на сто.
Въпреки че очевидно намалението на доходностите при американските книжа е в относително по-малък размер, сравнено с европейското движение през последната седмица, то изглежда по-убедително, а нарастват и опасенията, че икономиката на САЩ постепенно навлиза в рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във