Банкеръ Daily

Пари и пазари

Във Венецуела подстригват срещу злато

Финансовият колапс на Венецуела е толкова дълбок, че дори след като загуби шест цифри от стойността си, националната валута - боливар, не е надеждно платежно средство. И вместо него се използват различни заместители.

Щатският долар е изборът на Каракас и на други големи градове на страната. В селищата по западната граница с Колумбия доминира песото, което се използва в над 90% от транзакциите в най-големия град на региона - Сан Кристобал, показват данни на фирмата за проучвания "Екоаналитика". На юг, по границата с Бразилия, реалът е най-честият избор. Еврото и криптовалутите също имат свои ниши в отделни части на страната. И единствено най-бедните венецуелци, които нямат достъп до долари или до други валути, все още използват боливари. 

В някои части на югоизточна Венецуела пък тази валута е златото. 

Там в бръснарници и фризьорски салони, ресторанти и хотели ценоразписът за услугите е в златен грамаж. Еднодневен престой в хотел струва половин грам злато; вечеря за двама в китайски ресторант е четвърт грам, а за подстригване трябва една осма от грама или три малки златни люспи, равняващи се на 5 щ. долара.    

Това се случва във високотехнологичния ХХІ век и след като планетата се отказа преди повече от сто години от жълтия метал като средство за размяна. 

Районите, в които златото е крал, са впечатляващ свят от планини и гигантски водопади, които се спускат в долини с богати залежи от скъпоценния метал. По тези места, които привличат от векове генерации миньори, днес шетат гангстери и въоръжени бойци. Войниците на президента Николас Мадуро контролират повечето големи златни мини и не се колебаят да стрелят по натрапниците. Въпреки това много жители на страната търсят постоянна работа там под натиска на недоимъка от продължаващата вече десетилетие депресия. А дребните нелегални собственици на мини плащат на работниците си със златни бучки.

Този постоянен източник на предлагане в комбинация с невъзможния достъп до електронни транзакции прави жълтия метал най-привлекателната опция за местните жители. Те използват подръчни инструменти, за да отделят металните люспи от рудата и ги носят увити в джобовете си, за да пазаруват с тях. Магазините пък имат малки везни, но продавачите вече са станали толкова опитни, че оценяват златните "трохи" на око. 

За чужденците това звучи нереално.

Как е възможно само с един поглед да оцениш стойността на минерал? Златните експерти обаче подкрепят твърденията на местните хора, че с времето се натрупва опит за безпогрешна преценка. 

"Златото е елемент", обяснява Хуан Карлос Артигас - шеф на изследователското звено на Световния златен съвет в Ню Йорк. За разлика от диамантите, които се оценяват трудно, жълтият метал "има вродени характеристики и специфични отличителни белези, които да се търсят, особено в по-малките късчета".

Употребата на златото бавно се разширява и в съседните градове, включително в Сиудад Боливар - столицата на щата, разположен по бреговете на Ориноко. Миньорите често пътуват до там, за да продават златните си кюлчета когато им потрябва кеш, а в магазините в центровете за пазаруване ги обменят за долари.  

В малките миньорски градчета обаче не е нужно нищо друго освен скъпоценния метал. Собственик на хотел споделя, че плаща на персонала си със златото, което получава от клиентите. Според него, две трети от тях се издължават за нощувките със златни люспи. Той приема също щатски долари и други чуждестранни валути от онези, които нямат злато. Що се касае до боливарите, които са законно платежно средство, хотелиерът не може да откаже да ги приеме, но незабавно се освобождава от тях. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във