Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО КОМПЕНСАТОРКИТЕ ОСТАВАТ

Компенсаторните инструменти се търгуваха сравнително спокойно през седмицата, запазвайки цената си на относително високите нива около 65% от номинала. След бурното поскъпване, започнало в средата на месеца, търсенето постепенно се успокои, давайки възможност на инвеститорите да направят трезва оценка на ситуацията.
И през тази седмица не стана ясна причината за рязкото поскъпване на компенсаторните книжа. Предвид големите изтъргувани обеми от началото на възхода едва ли обяснението може да бъде чак толкова тривиално, колкото го описват слуховете. Плащането на дългове по ЗУНК в такива размери би означавало, че съответната компания е решила да погаси едва ли не всичките си задължения. Какво всъщност се случва знаят малцина и всички предположения остават такива до оповестяването на официална информация.
Така или иначе, в приватизационен план ситуацията изглежда непроменена. Освен че няма нищо ново около продажбата на Български морски флот, не се чува и дума за други атрактивни държавни дялове, които ще се разменят срещу компенсаторни инструменти. Последният Централизиран публичен търг приключи с доста непродадени пакети поради високата си цена и липсата на възможност да се плаща с непарични средства. На фона на задаващия се голям проблем с ЕС относно неизползваните реституционни книжа, трудно може да се обясни стремежът на собственика на съответното дружество, в лицето на някое министерство, да настоява за плащане в брой. Единствената надежда за инвеститори и собственици на компенсаторки е с наближаването на датата за членство натискът в тази посока да се засилва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във