Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Въпросителни за пътя на долара

За валутните търговци, които се опитват да разгадаят бъдещата посока за движение на щатската валута, ключът за отговора вероятно ще се окаже кривата на доходността на американските ДЦК.  А привържениците на зелените пари би трябвало да са разтревожени, коментират експерти на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън". Корелацията между доларовият индекс на агенция "Блумбърг" и на маржа между доходността на двугодишните и на десетгодишните щатски облигации се е засилила през последния месец и се движи в близост до най-високите си стойности от юни 2017-а. Нейното "заглаждане" подсказва слабост за американския долар.

Валутните стратези и паричните мениджъри са разделени в очакванията си за бъдещото поведение на зелените пари, които поскъпнаха с над 5% от средата на април насам заради силния растеж на американското стопанство, свиването на паричното предлагане и притока на капитали, търсещи убежище срещу ескалацията на търговските спорове в света. "Джей Пи Моргън асет мениджмънт" и "Ман груп" са сред играчите, които очакват  по-нататъшно засилване на щатската валута. Докато "Дабъл лайн кепитъл" предвижда да се получи спад до края на 2018-а.

Всъщност  скокът на доларовите котировки предизвика пак острата реакция на щатския президент Доналд Тръмп. Което в никакъв случай не отказва спекулативните инвеститори (като хеджинговите фондове) да залагат на по-нататъшно засилване на долара, сочат данните на щатската комисия за търговия на фючърсни контракти. На практика обаче и двете посоки на движение са еднакво възможни. Доларът може да поскъпне повече, ако инвеститорите продължат да търсят сигурни активи в хода на продължаващото влошаване на търговските отношения между Вашингтон и Пекин. Американската валута може и да поевтинее, ако щатското стопанство започне да прегрява и вероятността за охлаждане на икономиката завладее умовете на пазарните играчи.

Несигурността е накарала паричния мениджър "Франклин Темпълтън инвестмънтс" да поддържа неутрални доларови позиции и да прогнозира, че "метежът" на развиващите се пазари вече доближава дъното и повратната точка, макар че все още има страни като Филипините, чиито страдания ще продължат. Експертите на "Темпълтън" "играят" срещу филипинското песо и залагат на поевтиняване на австралийския към новозеландския долар. Те прогнозират, че австралийският долар ще се движи в диапазона 70-75 щ. цента и върви надолу не заради вътрешни фактори, а защото е попаднал в клопката на слабостта на развиващите се пазари.

"Голдмън Сакс асет мениджмънт" пък купува турски и аржентински правителствен дълг. Защото Филип Мофит - шеф на поделението за инструменти с фиксиран доход за Азиатско-тихоокеанския регион на финансовата компания, смята, че най-слабо представящите се развиващи се стопанства предлагат най-доходни търговски сделки с облигации през тази година.

Друго предвиждане на Мофит е, че еврото ще е най-силно и най-издържливо в сравнение с щатския и австралийския долар благодарение на скромния ръст на еврозоната и на стабилната парична политика на общността. Възможен е приток на капитали, търсещи сигурно убежище - отчасти заради огромния излишък по текущата сметка на региона.

Мофит очаква зелените пари да продължат да се засилват, по-специално срещу валутите на азиатските развиващи се пазари. Понижението на данъците и щедрата парична политика са в полза на долара, а ръстът на щатското стопанство може да продължи с около  2% поне още 12 месеца.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три дни на миналата седмица и през първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2507 млн. евро (4903 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.1% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във