Банкеръ Daily

Пари и пазари

Въпрос за 24 млн барела: Къде е липсващият петрол на САЩ?

Търговците на петрол и анализаторите, които следят отблизо данните за седмичното производство на САЩ, са в недоумение през последните няколко седмици, задавайки си един и същи въпрос: къде са липсващите барели американски петрол?

Американската Администрация за енергийна информация публикува данни в сряда, от които става ясно, че налице е корекционен коефициент на производството на суров петрол – разликата между отчетените резерви и тези, които произлизат от производството, търсенето от рафинериите, вноса и износа – от над 800 000 барела на ден. И макар това да не изглежда много, то за последните четири седмици натрупването достига до 24 млн. барела, съобщава Bloomberg. Стойностите варират в зависимост от неточностите в различните проучвания, от които Администрацията подготвя своите доклади. Това е и единственият път от началото на на воденето на статистиката преди близо две десетилетия, когато отчетените резерви са толкова по-високи за толкова дълъг период, което бе изненада за търговците и инвеститорите, сочи Investor.

Разпространени предположения за това разминаване са намаляване на производството в Пермския басейн или погрешни изчисления при вноса или износа. Това е от голямо значение, тъй като по-високото от очакваното производство ще продължи да натежава върху цените на американския петрол и то в момент, когато инвеститорите очакват с началото на летния сезон да се възстанови търсенето на бензин.

Макар производството на суров петрол да е високо, то това не е пълната картина, посочва Робърт Мериам, директор на службата за статистика на петролното и биогоривното производство към Администрацията. Според него макар корекционният коефициент да е висок, той представлява около 4% от търсенето на суровината в САЩ.

В същото време друга възможна причина, освен производството на петрол, може да е газовият кондензат, който се получава от производството на природен газ, посочва Мериам. Тази суровина – течност, отделяна при процеса на обработка на природния газ в заводите, би могла да се в потока на суровия петрол.

И макар газовият кондензат да се прибавя към резервите, то не се брои като производен на петрола, тъй като идва от системата за обработка на природен газ. В резултат на това запасите нарастват без пропорционално увеличение на производството.

В бележка от сряда анализатори на Macquarie Group Ltd. посочват, че друго предположение за разликата е евентуална грешка при изчисляването на нетния внос. Според тях балансът през май говори за изключително силно производство, което означава, че добивът на САЩ може да се окаже дори по-висок от 12,4-те млн. барела на ден, отчетени в тазседмичните данни – позиция, която мнозина мечи настроени участници в търговията, поддържат. Според Rystad Energy AS данните им от май показват, че доставките на суров петрол възлизат средно на 12,5 млн. барела на ден.

От своя страна Администрацията за енергийна информация се надява да модифицира своите проучвания по такъв начин, че да успее по подходящ начин да прихване всички обеми, въпреки че това може да отнеме известно време. „Проверяваме всеки компонент от това, което ни се отчита“, твърди Мериам. „Случва се нещо по-системно, отколкото нашите проучвания могат да уловят. Имаме някои теории за това какво може да се случва и се опитваме да ги проучим“, допълва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във