Банкеръ Daily

Пари и пазари

Външни рискове подхранват бизнес несигурността в Германия

Германската икономика се сблъсква с несигурност от страна на бизнеса, а стабилният пазар на труда в страната показва първи признаци на колебание. Експортно ориентираните производители в най-голямата европейска икономика страдат от по-слабото външно търсене, нарастващото търговско напрежение и несигурността по отношение на Брексит, отбеляза Ройтерс.

"Външните рискове са се увеличили значително и подхранват несигурността на бизнеса", подчертава финансовото министерство на Германия в месечния си доклад, добавяйки, че ранните индикатори сочат към трайно забавяне в индустриалния сектор.

Рекордно високата заетост, увеличаването на инфлацията и нарастването на разходите по заемите подкрепяха германската вътрешна икономика досега, а разходите за домакинствата и строителството осигуряват известен буфер срещу външни шокове.

Ситуацията на пазара на труда все още е благоприятна, но растежът на заетостта се забавя. Бъдещите индикатори насочват към по-нататъшно забавяне на растежа на заетостта, а най-сериозно засегнат ще бъде производственият сектор. От април до юни икономиката в страната се е свила с 0.1% на тримесечие. Централната банка на Германия наскоро предупреди, че тази есен най-голямата икономика в Европа може да изпадне в техническа рецесия поради недостига на поръчки и спада на индустриалното производство в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във