Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВТОРИ ГЕРМАНСКИ ФОНД ЗАМРАЗИ АКТИВИ НА ИНВЕСТИТОРИ

Кан Ам - частната компания за управление на активи от Мюнхен, замрази инвестираните средства в щатския си фонд за имоти Ю Ес-Грундинвест фъндс, за да предотврати риска да изпадне в несъстоятелност. Това е поредното доказателство за разрастващата се криза в сектора на отворените фондове за недвижима собственост в Германия. То се случи само пет седмици след като германският банков първенец Дойче Банк предприе подобна стъпка по отношение на своята структура в този бранш - Грундбезитц-инвест. Фондът все още не приема нови клиенти, очаквайки преоценка на активите си и опитвайки да продаде имоти за 1 млрд. евро.
Отворените фондове в Германия управляват 88 млрд. евро, по-голямата част от които са на дребни инвеститори. Страховете от надценяване на германските активи и слабите им финансови резултати предизвикаха масов отлив от някои дружества, влагащи пари в страната. Случаят с Кан Ам обаче е нетипичен. Въпросният Ю Ес-Грундинвест фъндс, чиято пазарна оценка, според мениджърите на Кан-Ам, е 479 млн. евро, имал отлични постижения и инвестирал в недвижими имоти в САЩ, а не в Германия.
Проблемите възникнали от обвързването му с Милс - щатски имотен инвестиционен тръст, който германците били основали, в който все още са съсобственици и поделят двама директори. Милс, който е регистриран в Арлингтън, щата Вирджиния, инвестира основно в щатски търговски площи. Той бе принуден два пъти да преоценява сметките си и бе разследван официално от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси. Замразяването на активите му на 17 януари вероятно е предизвикано от нарушаване на минималния 5-процентен праг на ликвидност, което за пореден път вади на показ недостатъците на отворените структури и на разминаването между краткосрочните им парични потоци и огромните им активи.
Новината за сътресенията в Кан Ам се появи, след като Атис риъл - посредник за недвижима собственост на френската банка БНП Париба, публикува данни за рекордни обеми от сделки с имоти в Германия през миналата година - в размер на общо 51.4 млрд. евро. Става дума главно за мащабни продажби от страна на отворени фондове, които се стремят да ликвидират активите си. За 11-те месеца от началото на 2005 г. до края на ноември отливът на пари от сектора на отворените фондове в страната е бил 375 млн. евро срещу впечатляващия паричен приток от 39 млрд. евро през предишните четири години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във