Банкеръ Daily

Пари и пазари

Всички индекси на БФБ бележат ръстове през юли

Оборотът на "Българска фондова борса" през юли достигна 34.37 млн. лева при сключени 6370 сделки, съобщават от борсовия оператор.

Всички индекси на фондовата борса бележат ръстове през юли. Най-голямо е увеличението при секторният BGREIT, който измерва представянето на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти. Показателят регистрира ръст от 5.39% на месечна база до 162.35 пункта.

Индексът на сините чипове SOFIX нараства с 2.29% на месечна база и достигна до 570.44 пункта. Устремът му нагоре бе подкрепен от девет компании от базата за изчисляване на показателя, чиито цени на акциите се повишиха. Другите шест публични дружества, които влияят върху индекса, обаче са на загуба. От началото на годината увеличението при SOFIX е с 27.46 на сто.

Нарастване през юли има и при широките измерители - BGBX40 и BGTR30, съответно с 3.58% и 5.39 процента.

Интересът към борсовата търговия през юли постави начело в Топ 3 на най-печелившите „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ. Цените на неговите акции се повиши с 15.45 процента. Книжата на Централна кооперативна банка добавиха към стойността си още 10.53%, а акциите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ поскъпнаха с 10.46 на сто.

Акценти на месеца

На 1 юли започна търговията с акции на "Син Карс Индъстри" на пазар beam. Компанията дебютира на БФБ след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 2 млн. лева.
Размерът на емисията на компанията е 20 543 669 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев.

От 5 юли българите вече могат да инвестират директно в акции на известни международни компании чрез новия пазар на "Българска фондова борса" АД – BSE International. На него се търгуват акции на близо 100 топ световни компании. Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ЕТФ-и), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600 и други измерители.

На 7 юли бе извършено първичното публично предлагане на "ИмПулс I". Компанията, която ще инвестира в растящи български фирми, акумулира максималните близо 6 млн. лева от пазара като имаше над 1.5 пъти презаписване на акции. Това бе третото и мега успешно IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на "Българска фондова борса" АД. Голямо търсене, над предлагането, имаше и при публичното предлагане на „Биодит“ АД през януари и на „Син Карс Индъстри“ АД през юни тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във