Банкеръ Daily

Пари и пазари

Всички енергийни проекти заобикалят страната ни, алармира Румен Петков

Любомира Ганчева, Румен Петков

И "Бял поток" заобикаля България. За това алармира на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков. Според него страната ни губи приходи и стратегическото си значение в енергийния сектор.Той е убеден, че драматизмът в случая има конкретни финансови измерения. "Трябва да доставяме руски газ за Европа през нашата територия. Вина за загубите, които търпи страната ни, са на правителството. Европа гледа с недоверие на нас", опасява се още Петков.

Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева припомни, че проектът ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа, но той заобикаля страната ни. Това е проект с мащаб 20 млрд. кубични метра газ. За изграждането му се харчат европейски пари и Европейският съюз го е признал за приоритетен. "Европа не вярва, че на България може да се разчита за големи проекти", смята Ганчева. В момента всички велики сили и всички енергийни проекти заобикалят страната ни. От своя страна България дава правото на Турция да е газоразпределителен център на Европа.

Проектът "Бял поток" за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа е включен в списъка на проектите в Европейския съюз "от общ интерес", което го определя като приоритетен за финансиране от европейските фондове и европейските банки, дори вече са отпуснати средства за работа по проекта на газопровода Туркменистан - Азербайджан - Грузия - Черно море - Румъния - Западна Европа.

"Бял поток" е с дължина от 1138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 година. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация GOGC, която е основния собственик на проекта и се управлява от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е разработила пътната карта на газопровода. През 2019 г. планира да завърши всички изследователски работи, които се оценяват на 35 млн. щ.д., голяма част от които ще изплати Европейския съюз.

От АБВ обявиха още, че виждат немощ в управлението на последните няколко правителства. Притесняват се и заради негативния ефект от публикациите в британската преса за починали у нас туристи от легионела. Партията настоява да се вземат мерки срещу бактерията, причиняваща заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във