Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Всеки от водещите съперници на долара има недостатъци

Американският долар приключи най-слабия си месец за последното десетилетие, а доларовият индекс, който следи пазарната оценка на щатската парична единица къмголемите й  конкуренти падна с 5% през юли. 

Низходящото движение на световната резервна валута се ускори след като Доналд Тръмп сподели идеята си да отложи провеждането на изборите за президент зад океана заради пандемията и това за кратко обезцени долара до 1.19 за едно евро. Впоследствие Тръмп се отказа от нея, а зелените пари се върнаха в близост до 1.18 долара за едно евро, но  на 5 август отново се доближиха до 1.19 долара за евро. 

Въпреки,  че е трудно да си представим, че американският долар може да загуби статуса си на световна резервна валута, историята показва, че това не е невъзможно. Холандският гулден изпълняваше тази роля през ХVІІ-и ХVІІІ-и век, а в края на ХVІІІ-и век бе изместен от испанския долар. Британският паунд пое щафетата през 1860-а и запази короната до 1914-а. Във всеки от тези случаи ключова се оказва доминиращата позиция на съответната държава в световната търговия и финанси, въпреки че маневрите на централните банки и на регулаторите също играят роля. 

Щатският долар все още има най-голям дял във  валутните резерви и транзакции, но мощта му отслабва. Което подсказва, че е дошло време да се огледат водещите алтернативи на зелените пари. 

Евро

С въвеждането й на 1 януари 1999-а единната европейска валута наследи позицията на германската марка  като  ключов съперник на американския долар. 

Днес една трета от всичките валутни транзакции са с участие на еврото,, а  пред него е единствено щатската парична единица. Делът на единната европейска валута в официалните чуждестранни валутни резерви е втори по големина след този на зелените пари. Еврозоната е с почти 50% дял в глобалния търговски обмен, а БВП на блока за 2019-а бе грубо 13.336 трлн. щ. долара срещу 14.343 трлн. долара на Китай и 21.44 трлн. долара на САЩ. Пазарът на държавен дълг на еврорегиона е трети по големина след щатския и японския.     

Блокът на еврото си има собствена централна банка, а валутата е в обращение в 19 европейски държави и е многостранно средство за обмен от долара.  

Единната европейска парична единица обаче има и съществени слабости. Тя все още се възстановява от дълговата криза на общността отпреди десетина години,  когато Гърция бе на косъм да напусне еврозоната. Преди няколко месеца подобна заплаха бе надвиснала над Италия.

Тези събития показват един огромен недостатък - липсата на обща фискална политика, която да съответства на паричната мощ на Европейската централна банка.

По-богатите северни държави от блока не искат да субсидират по-бедните си южни партньори. И докато този фундаментален проблем съществува,  еврото ще продължи да се бори за доверието на световните пазари. 

Големи надежди вдъхва договореният през юли от лидерите на 27-е страни членки на Европейския съюз Фонд за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро, който ще се попълва  от продажби на дългови книжа на държавите от общността. Един ден тези облигации могат да станат достойни конкуренти на щатските ДЦК, да засилят търсенето на еврото и да сбъднат мечтите на политиците за по-интегрирана Европа. Щатският облигационен пазар пък може да бъде наказан от инвеститорите заради безконтролно растящите правителствени дефицити.    

Японска йена

От десетилетия йената е сред водещите световни резервни валути и е безпорно спасително убежище при кризи от всякакъв вид. Тя е имала 6% дял от официалните глобални валутни резерви през 2019-а. Японският пазар на държавен дълг в размер на 9.5 трлн. щ. долара е втори по големина след американския, по данни на Банката за международни разплащания. Което осигурява на инвеститорите достъп до дълбок ликвиден пул от инструменти. 

За разлика от американците, японците разчитат на себе си. Страната на изгряващото слънце е с неотменен излишък по текущата сметка и притежава най-голямото количество спестявания в света от 1903 трлн. йени (над 17.5 трлн. щ. долара) в края на 2019-а. 

Съществен недостатък на фона на тези предимства са масираните покупки на активи от "Бенк ъф Джъпен", която е собственик на почти 44% от националния дълг, оставяйки зад себе си и Федералния резерв,  и ЕЦБ. А това съществено изкривява пазарите. Отрицателните лихви не успяват да се преборят с упоритата дефлация и охлаждат интереса към японските активи. 

В по-широк план  картината  също не е розова. Икономиката на Япония изостава през последното десетилетие от китайската. Застаряващото и намаляващо население има съществен принос за забавянето на стопанството и дори отрицателните лихви не успяват да променят уклона към повече спестявания и по-ниски инвестиции. 

Най-голямо препятствие пред йената обаче е правителствената политика против поскъпването на валутата в подкрепа на местните износители, които са гръбнакът на националното стопанство. Например  през 2011-а страната продаде над 14 трлн. йени (около 185 млрд. щ. долара по курса към края на същата година), за да предотврати поскъпването на националните пари до рекордните 75 йени за един долар. 

Неслучайно, след като опитаха неколкократно пробив на нивото на съпротива от 105 йени за долар, котировките на валутите се върнаха до 105.30 йени за един долар на 5 август.  

Злато

Голямото предимство на жътия метал като световна резервна валута е, че той е реална суровина. И нито едно правителство не може да печата колкото си иска златни кюлчета, за да финансира разходите си - практика, която води до хиперинфлация и обезценява хартиените пари. Единственият начин за увеличение на златното предлагане е като се копаят нови количества в мините - сложна и скъпа процедура,това  гарантира забележително стабилни инфлационни равнища в дългосрочен план.

В този смисъл любимата закачка на финансистите е,че с една унция злато е можело да се купи едно и също количство хляб (350 самуна) и във Вавилон през 562 г. преди Христа, и през 1998-а.  

Златото не крие и партньорски риск. Хартиените валути дължат пазарната си оценка на надеждността на емитента. Което означава, че стойността им може да бъде подбита от икономическите или политически мерки на дадена страна или на група от държави, които стоят зад паричната единица. Златото обаче има собствена стойност и като лъскаво бижу, и като химически елемент, проводник на електричество. Тези качества не позволяват оценката му да падне до нулата.   

Най-големият недостатък на златото е, че  се среща в ограничени количества в природата, което го прави труден за използване инструмент на централните банки. Ако те не могат да контролират паричното предлагане, не биха могли да отговорят и на промените на агрегатното търсене. А в сегашния модерен свят, където парите се движат със светлинна скорост, изпращането на златни пратки за погасяване на държавни дългове не е практично. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във