Банкеръ Daily

Пари и пазари

Всеки десети нов автомобил в Европа има автопилот

Продажбите на леки автомобили със самоуправляващи се системи на европейския пазар отбелязват значителен ръст през второто тримесечие на настоящата година. През съответния период в Европа са продадени близо 325 000 нови автомобила с автопилот от второ ниво, което е ръст от 175% спрямо второто тримесечие на предходната година.

Проучването на изследователската компания Canalys, цитирано от Tech News, анализира продажбите на превозни средства с автопилот от второ ниво по класификацията на Обществото на автомобилните инженери. Системите на този тип автомобили предвиждат частично прехвърляне на контролни функции към автопилота, което позволява тяхното движение в една лента, ускоряване и забавяне на скоростта. С това ниво водачът трябва винаги да бъде изцяло ангажиран и да наблюдава околната среда. Примери за системи, които отговарят на определението, са AutoPilot от Tesla, Pilot Assist от Volvo и ProPILOT Assist от Nissan.

"Производителите на автомобили трябва ясно да съобщят предимствата на функциите за шофиране от второ ниво, а водачите трябва да ги използват по предназначение - това не са самоуправляващи се автомобили. Функциите трябва да създават по-безопасно, по-удобно изживяване при шофиране. Ако те не предоставят това или ако шофьорите не се доверят на технологията, те няма да я използват", заяви главният анализатор в Canalys Крис Джоунс.

Почти всеки десети нов автомобил в Европа е оборудван със средства за самоуправление. Ръстът на 8% спрямо 3% през миналата година е обусловен от основните марки автомобили, сред които Audi, BMW, Mercedes-Benz, Tesla и Volvo, включващи функцията като стандарт или като опция в новите си модели. Водещ доставчик на пътнически превозни средства със система за самоуправление от второ ниво на световния пазар през второто тримесечие е била Toyota.

Facebook logo
Бъдете с нас и във