Банкеръ Daily

Пари и пазари

Все повече финландки търгуват акции

В най-щастливата държава на света - Финландия - дамите са започнали да превземат все по-голям дял от фондовия пазар - явление, което им дава предимство в един от най-справедливо устроените региони на планетата. 

Броят на финландките, които търгуват акции и фондове, се е удвоил през последните две години и вече e над една трета от местния "отбор" на фондовите играчи, сочат данни на "Норднет" - един от основните брокери на дребно в района на Скандинавия. Това развитие съвпада с усилията на Хелзинки да превърне страната в най-образованата по финансовите въпроси в глобален план. Същевременно, търговските сделки на фондовите тържища на мъжете във Финландия са скочили с 56% през същия период, свидетелства скандинавският брокер.

Финландките имат най-голям дял от клиентите на "Норднет" - 36% от общия брой. Следват шведките - с 33%, датчанките - с 28%, и норвежките - с 20 процента. 

Регионалният мениджър на "Норднет" за Финландия - госпожа Суви Тупурайнен - споделя, че гори от желание да опровергае "остарелите митове, че финансите и инвестициите са работа за мъже". Тя твърди, че брокерът работи от години, за да привлече местни знаменитости и влиятелни хора в кампаниите на социалните медии, предназначени да насърчат дамите към по-активно участие на фондовите тържища. 

Финландците, както и жителите на другите скандинавски държави, много по-рядко от американците играят на борсата, за да увеличат спестяванията си, заради начина, по който са устроени и работят пенсионните им системи. Поради което фондовата търговия по-скоро е възможност за допълнителен доход над свързаните с трудовия стаж пенсии. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във