Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА АНГЛИЙСКАТА ЛИРА

Неочакваното решение на Бенк ъф Инглънд от миналата седмица да повиши с 25 базови точки основната лихва на Острова изстреля английската лира над 1.90 щ. долара - най-високата й стойност от август 2004 г. насам. Расте и броят на експертите, които залагат главите си, че в най-скоро време английските пари ще пробият бариерата от 2 щ. долара за една лира за първи път от септември 1992 г. насам.
Английската валута минава за най-чувствителна сред съперниците си към лихвени промени. И, което е още по-важно - атрактивната й доходност (4.75% основна лихва) и високоликвидният пазар на облигации, в комбинация с растящите опасения за здравето на щатския долар в дългосрочен план, стимулират централните банки да пренасочват част от вложенията си към нея. През последните две години те почти са се удвоили - до 115 млрд. англ. лири, сочат данни на МВФ. Този процес вероятно ще се ускори в резултат на бъдещото търсене от страна на централните банки от Източна Европа, които няма да третират еврото като чуждестранен валутен резерв след като страните им се присъединят към еврозоната. Към английските пари гледат и производителите на нефт, които се опитват да се освободят от купищата долари, набрани след резкия скок на цените на черното злато.
Някои анализатори обаче предупреждават ентусиастите да си вземат поука от миналото - последното посещение на котировката 2 щ. долара за една лира беше точно една седмица преди черната сряда, когато английската валута бе принудена да излезе от европейския валутен механизъм, а седем дни по-късно потъна до 1.69 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във