Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Возила с кеш кръстосват Индия

Бизнесът на перачите на пари процъфтява, докато индийците се борят с хаоса, предизвикан от внезапното решение на правителството им да извади от обращение банкнотите с номинал от 500 и 1000 рупии. Идеята е да се изчисти черната икономика. Мрежите им вече оплитат цялата страна, а схемите за преобразуване на купищата стари пари в легални платежни средства стават все по-смели и находчиви. 

Проблемът е, че забранените купюри са 86% от паричната маса на страната, а населението ще трябва да се отърве от тях до края на годината. Ако реши да ги обмени в брой срещу "разрешени" банкноти, това ще може да става само на "траншове" от по 2000 рупии (около 30 щ. долара) наведнъж. Другият вариант е хората да вкарат старите пари в банкови депозити, но само ако докажат произхода на всички средства над 250 хил. рупии. В противен случай ще последва данъчното им облагане или наказания за депозантите. Данъчен закон, одобрен от Долната камара на парламента на 29 ноември, предвижда 50% глоба за депозити с неясен произход. 

Тези обстоятелства насърчават изобретателността на перачите на пари, които прилагат различни маневри - от превоз на "забранените" банкноти с чартърни полети до изключените от рестрикциите североизточни индийски провинции, до използването на изпитаната система за разплащания hawala (основана на семейни връзки или на доверие между страните). Посредниците прибират между 10% и 50% от стойността на сделките в зависимост от тяхната сложност. 

Ръстът на подземните мрежи показва пред какви препятствия е изправено правителството на премиера Наренда Моди в усилията си да изкорени корупцията в държава, където кешовите плащания са 98% от всички транзакции.

Перачите на пари предлагат да "изчистят" средства на индийците, като ги "разходят" през "задните дворове" на страната. Един от начините е да вкарат излезлите от обращение банкноти в бизнес с високи търговски обороти. Например търговски къщи или производствени предприятия, които отчитат кешовите си приходи на правителството. След като загубиха милиони клиенти в резултат на внезапното решение на правителството да забрани банкнотите от по 500 и 1000 рупии, тези фирми могат да компенсират пропуснатите продажби, като приемат отменените купюри, които да декларират като приходи и впоследствие да върнат на истинските им собственици част от тях - по правило 50% - под формата на нови банкноти.

Друг похват е да се вкарат пари в системата чрез банкови сметки на лица, освободени от данъци, например фермерите или заетите със селскостопански дейности. Става дума за някои племенни общности в североизточните щати на Индия, включително и Нагаланд, Манипур и Трипура, които са освободени от данъчни плащания за доходи от каквито и да било дейности.

Някои посредници пък прибягват до системата hawala, която е в действие в страната от няколко десетилетия. Чрез използване на мрежите й от доверени хора те заменят старите банкноти с нови и предлагат услуги по прехвърлянето на парите в отдалечени области.

В резултат на усилената "обменна" дейност милиони рупии се транспортират с влакове или с камиони, а големите мрежи от "перачи" уреждат дори чартърни полети от малки летища до Североизточна Индия - активност, свързана с доста рискове - от кражби до полицейски проверки по пътищата.

Не липсват и хора, предприемчиви индивиди, които използват членове на семействата си или хора със скромни средства, за да вкарват парите им в банкови сметки, разкрити на името на няколко лица. Доста екзотична е и ролята на храмовете - дотациите за тях са освободени от забраната за използване на старите банкноти. Скрита камера на телевизионен канал е уловила монах от една религиозна институция, който предлагал обмен на стари за нови пари срещу комисиона. Някои семейства пък използват сватбите като начин за депозиране на валута по банковите им сметки, защото кешовите подаръци, получени по време на церемонията, също са освободени от данъци. Наблюдава се и бум на сделките с недвижими имоти (основно апартаменти в големите мегаполиси) с извадени от обращение банкноти, които се реализират по завишени с 10-15% цени. А покупките на бижута със стари купюри се осъществяват с надценка от 20 процента.

Изходът от тази необявена война и успешното въвеждане на демонетизацията са особено важни за Моди преди ключовите регионални избори през 2017-а и преди парламентарния вот през 2019-а. Експертите обаче смятат, че "китовете и акулите ще се освободят лесно от тази мрежа и ще намерят начини да вкарат обратно парите си в системата чрез организирани престъпни групи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във