Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Вотът "на кантар" подлуди финансовите пазари

Уникалната способност на президента Доналд Тръмп да твори хаос зарази и финансовите пазари, които от началото на седмицата "обикаляха" безцелно в очакване на резултатите от вота на 3 ноември.

Ден след изборите, когато стана ясно, че няма да има "синя вълна" за демократите, щатската валута поскъпваше при обявяването на всеки спечелен колебаещ се щат от групата, формираща избирателната колегия. Така преди обед на 4 ноември зелените пари  повишиха стойносттаси до 1.1640 долара за едно евро и надхвърлиха 105 йени за долар, след като Тръмп спечели Флорида и Охайо и се обяви за победител, преди да бъдат преброени всичките гласове. Фючърсните контракти на щатските борсови индекси се колебаеха между печалби и загуби, а доходността на десетгодишните американски облигации потъна до 0.76% - намаление с 14 базови пункта. В следобедната търговия последва спад на американската валута, особено рязък към японските пари (104.30 йени за един долар), след като претендентът Джо Байдън изравни резултата в Мичигън и поведе в Уисконсин. Доларовият индекс, следящ пазарната оценка на щатската валута към кошница от конкуренти  първоначално се повиши с 1%, а впоследствие загуби част от спечеленото. 

Предвид на  заплахата на Тръмп да поиска от Върховния съд прекратяване на преброяването на резултатите от вота заради измами и нарушения (без представени доказателства), на преден план излизат два лоши сценария за световните пазари: оспорван вот или победа на Джо Байдън със Сенат, контролиран от републиканците. И двата вече изглеждат много по-вероятни, отколкото в деня преди изборите. 

Голямата тревога от разделено правителство: пазарите, очакващи щедър пакет от фискални стимули, едва ли ще го получат, ако двете партии трябва да работят заедно.

"Със Сенат, контролиран от републиканците, ще е цяло чудо да видим в началото на 2021-а проектозакон за стимули, надхвърлящи 500 млрд. щ. долара - далеч под очакваните 2 трлн. долара при победа на демократите", коментира Ян Шефердсън - главен икономист на консултанта за икономически проучвания "Пантеон макроикъномикс" в Ню Йорк. 

"Президент демократ с републикански Сенат вероятно ще бъде вкаран във фискални редукции, което не помага особено на растежа", смята Себастиен Гали - макростратег в "Нордеа инвестмънт фъндс". Експертът добавя, че оспорван изборен резултат би означавал седмици на уточнявания без ясен изход. 

Огромният проблем на паричните мениджъри: липса на яснота от вота в течение на седмици. Основанието: инвеститорите заложиха на успокояване на размаха на пазарните колебания веднага след изборите.

Лихвеният стратег на "Мидзухо интърнешънъл" в Лондон - Пийтър МакКалъм - съветва играчите да се подготвят за продължителна драма. Той препоръчва на клиентите си лек превес на рисковите активи в портфейлите, но при неизбежни пазарни сътресения. 

Келвин Тай - главен инвестиционен директор за Азиатско-Тихоокеанския регион в поделението за управление на лични състояния на "Ю Би Ес груп" пък открива множество "муниции" в този сценарий. Защото правна парализа във Вашингтон би предотвратила значими промени в данъчния кодекс и би подкрепила ръста на корпоративните печалби. Тай отдава предпочитание на акциите, защото при лихвени проценти на сегашните символични равнища, отрицателна реална доходност на облигациите и възстановяваща се икономика те са правилният клас активи, в който следва да се инвестира. 

Главният инвестиционен директор на "Ю Би Ес уелт мениджмънт" - Марк Хефеле - пък е убеден, че в средносрочен план силата на американския долар ще започне да намалява, просто защото в момента той играе ролята на спасителен пояс в условията на висока несигурност. 

Вълненията на златото

Златото заличи загубите, натрупани в очакване на деня на вота и в следобедните часове на 4 ноември се върна отново над 1900 щ. долара за тройунция. 

Анализатори от бранша прогнозират сериозни колебания на борсите за суровини и материали, докато инвеститорите очакват по-голяма яснота около президентския вот, каквато очевидно няма да има поне още няколко дни. Пазарът не е ликвиден и няма да да се върне към нормалното си състояние, докато не се избистри политическата мътилка. Поради което експертите не се ангажират с дългосрочна прогноза за бъдещата посока на движение на който и да било актив.

Все пак, те посочват, че победа на Байдън може да "отпуши" повече фискални стимули, което ще подкрепи борсовите индекси и пазарите на суровини, особено на златото, което печели от по-слаб долар, защото е застраховка срещу печатницата на пари.

На този етап на неяснота около изхода от президентския вот в САЩ три неща тревожат Мохамед Ел-Ериан - директор на колежа "Куийнс" в университета в Кеймбридж и съветник на "Алианц" и на инвестиционния мениджър "Грамърси:"

Първото е, че Съединените щати остават дълбоко разделена държава, изправена пред растящи предизвикателства, които застрашават както сегашното, така и бъдещите поколения.

Въпреки суровата здравна и икономическа криза  американците изглеждат неспособни или не желаят да се обединят около необходимите решителни мерки. Нежеланието идва от фундаменталните различия за това  как точно да се проведат най-добре икономическите и финансовите реформи, докато се вземат спешни мерки срещу пандемията от COVID-19. Неспособността се дължи най-вероятно на разделения Конгрес.

Това поставя в риск не само дългосрочните реформи, които трябва да ограничат друг спад на производителността, но и нагнетява икономическа несигурност за домакинствата и задълбочава неравенството. 

Вторият тревожен момент е, че дълбокото разделение вероятно ще "помогне" на втората вълна на пандемията да  влоши много повече положението, преди да започне възстановяването от нея. 

Разделената конфигурация на индивидуалните щати вероятно ще доведе до различни реакции за  вируса, който заплашва всички. И след като централната власт не успя да наложи еднакъв подход, САЩ може би ще повтори опита на Великобритания, където регионалният подход се провали. И ще последват масови затваряния на бизнеси, за да се защити здравната система и да се ограничат жертвите. 

На трето място, Федералният резерв ще бъде принуден отново да помогне с нови мерки на националното стопанство.

На фона на растящата неефективност и на неизбежните деформации от политическите инструменти, традиционната парична политика ще продължи да се утвърждава, защото американските централни банкери ще се принудят да се  застраховат срещу трудно оценими рискове. И ще продължат да експериментират с нетрадиционни монетарни политики, което няма да помогне кой знае колко за стимулирането на икономиката. Вместо това ще изкриви още повече финансовите пазари, ще насърчи поемането на безотговорен риск и ще доведе до неправилно разпределение на ресурсите в стопанството. Това ще увеличи опасността от финансова нестабилност, а впоследствие - и от възникването  на политически и социални вълнения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във