Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВОЛАТИЛНА СЕДМИЦА ЗА ЩАТСКИЯ ДОЛАР

Щатският долар продължи да губи позиции и в началото на работната седмица, достигайки нов минимум спрямо еврото от 1.2715 (за сравнение 1.2456 предишния понеделник) и 115.83 спрямо йената (от 117.88 по-рано през седмицата), поради спекулациите, че цикълът на покачване на щатските лихви е към своя край на фона на предстоящото покачване на лихвите от страна на ЕЦБ следващата седмица. Продажбите на долара бяха провокирани от доклада на председателя на Федералния резерв Бен Бернанки пред Сенатската банкова комисия и последвалия ден на въпроси и отговори. Ако трябва да се синтезира най-важното от неговите изказвания, това са оптимистичните му очаквания за нивото на инфлацията. Според него ако нивото на чистата инфлация е над 2%, то не е обезпокояващо и не изисква мерки от страна на ФЕД. Според него инфлацията вероятно ще отслабне през следващите тримесечия. Бернанки прогнозира нива на чиста инфлация в рамките на 2.25-2.50% за 2006-а, докато за 2007-а очаква спад на същата до 2.00-2.25 процента. Темпът на реален икономически растеж за 2006-а, който той прогнозира, е 3.25-3.50% за тази и 3.00-3.25% за 2007 година. Щатската икономика е във фаза на трансформация от период на силен растеж в началото на годината към период на забавяне на този темп. Това също ще допринесе за намаляване на инфлационния натиск. Тенденцията на забавяне на растежа на пазара на жилища е постепенна и активността в този сектор е все още висока. Друго безспорно важно събитие за пазарите бяха минутите от последното заседание на Комитета за парична политика на ФЕД от 28-29 юни. Стана ясно, че щатските централни банкери не са сигурни относно бъдещата лихвена политика, затова ще проследят предстоящите фундаментални данни, за да решат дали е необходимо ново затягане в тази област, т.е. ново покачване.
Започналата в Азия в началото на седмицата корекция в полза на щатския долар от нива 1.2715 продължи и на европейските пазари до 1.2616 (спрямо йената 116.63) основно поради слухове за потенциално отслабване на конфликта в Близкия изток, както и заради изненадващото пътуване на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс до Бейрут с цел да търси възможности за потушаване на този конфликт. Възходящото движение бе породено и от техническо прибиране на печалби от страна на фондове и корпоративни интереси след твърде агресивните продажби на същия миналата седмица. Междувременно цената на петрола падна под 74 долара за барел, след като бяха подновени дипломатичните опити за разрешение на Израелско-ливанската криза в Близкия изток.
Покачването на зелените пари спрямо еврото беше временно спряно от слухове, че Китай (вторият по-големина притежател на доларови активи) възнамерява да диверсифицира валутните си резерви, възлизащи на 941 млрд. щ. долара във валути различни от долара, поради риск от обезценката му. Доларът възвърна позициите си и продължи тенденцията на покачване след публикуването на по-добър от очакваното индекс на потребителското доверие в САЩ за юли - 106.5 пункта (от 105.4 през юни) и очаквания за 104 пункта, което показва, че високите цени на петрола все още не са засегнали американския потребител. Компонентът текущи условия показва леко повишение до 133.0 от 132.2, а компонентът бъдещи очаквания на потребителите се покачва до 88.8 от 87.5. Едновременно с това темпът на продажбите на съществуващи жилища в САЩ отчете понижение с -1.3% до 6.62 млн. през юни от ревизираните нагоре 6.71 млн. обекти през май. Фундаментът отново даде почва на слуховете, че ФЕД може да качи лихвите, с което доларът беше изстрелян до седмичен максимум от 1.2559 спрямо еврото (1.2665 евро/долар преди огласяването на данните) и 117.88 спрямо йената. Тази седмица за пореден път бяхме свидетели на неочаквани и резки движения. След като извоюва отново силни позиции в късната американска сесия, в сряда щатският долар се срина с 1 цент спрямо еврото до нива от 1.2730 след публикуването на т.нар Бежова книга на ФЕД, която по принцип има минимално въздействие върху пазарите. Този доклад се публикува осем пъти в годината и представлява резюме от докладите на отделните регионални банки на ФЕД относно текущите икономически условия в отделните региони. Докладът показа забавяне на икономическата активност в Америка. Това именно се отрази негативно на щатската валута, тъй като според регионалните банки на ФЕД съществува трайна тенденция в спада на продажбите на дребно и жилищния сектор с малки изключения в някои райони. Данните възобновиха коментарите от страна на председателя на ФЕД Бен Бернанки през последната седмица, че се очаква спад в икономическия растеж и инфлацията на САЩ.
Дали ще има покачване на лихвите от ФЕД, зависи от данните, които ще бъдат реализирани през първата седмица на август - GDP (брутен вътрешен продукт) за второто тримесечие и GDP дефлатора (показващ чистата инфлация) на 31 юли, както и ISM - индексите (в промишления сектор и в сектора на услугите ) на 1 и на 3 август съответно.
В същото време в Европа представителят на ЕЦБ Гарганъс подчерта, че инфлационните рискове в еврозоната се засилват и темпът на растеж на икономиката е 0.6% на тримесечна база. Новите индустриални поръчки в еврозоната за май отчетоха ръст с +2.3% на месечна база (м/м) при очаквания за спад с -0.1%, а на годишна база (г/г) скочиха с +14.2%, при очаквания за +8.9 процента. Данните са нова подкрепа в очакванията за повишение на лихвите от страна на ЕЦБ на 3 август. Публикуваните във вторник силни данни за входящите капиталови потоци в еврозоната през май в размер на 47.5 млрд. евро бяха неутрализирани от нарастването на дефицита по текущата сметка с -8.2 млрд. евро от 0.9 млрд. излишък през април и прогноза за -1.3 млрд. В едногодишен аспект към края на май 2006 г. еврозоната е отчела 47.6 млрд. евро дефицит, около 0.6 % от GDP. Комбинираните преки/портфейлни инвестиции в еврозоната през април отчетоха отлив с 7.1 млрд. срещу 47.5 млрд. евро приток или към края на май. Общо сумата на входящите потоци в Еврозоната е 68.9 млрд. евро, или почти два пъти повече от миналата година. Увеличението на входящите потоци между април и май се дължи на покупките на 43.4 млрд. средносрочни и дългосрочни съкровищни облигации, деноминирани в евро.
Отново любима тема на пазара бяха лихвената политика и лихвените нива от страна на двете големи банки - щатската и европейската. Според проучване на Ройтерс, проведено сред 150 икономисти, вероятността ЕЦБ да покачи лихвите си на следващото заседание на 3 август е изключително голяма, както е и много вероятно същото да направи и ФЕД на 8 август.
Във Великобритания, Комитетът по паричната политика на Bank of England, явно няма да се поколебае да промени лихвите, ако това се наложи, но за момента банката продължава да оценява развитието на икономическите условия, заяви заместник-гуверньорът на банката Джон Джийв. Джийв каза, че нищо не предполага увеличаване на натиска за покачване на лихвите в момента. Той обаче добави, че комитетът няма да се поколебае да го вдигне, ако това се наложи. Силните икономически данни от миналата седмица, включващи инфлация над прогнозната, окуражават очакванията на пазарните участници, че лихвите ще бъдат променени скоро нагоре. Проучвания на Ройтерс сред избрани икономисти показват 25-30% вероятност Националната банка на Англия да качи лихвите на следващото си заседание на 3 август.
Динамично се движиха и котировките на швейцарския франк, смятан за валута убежище. Той падна изненадващо срещу долара до 1.2469 и удари тримесечен минимум спрямо еврото от 1.5752, след като Националната банка на Швейцария заяви, че насилията и конфликтите в Близкия изток са обезпокоителни за тяхната икономика. Банката вижда потенциално засилване на инфлационните рискове поради геополитическата несигурност, което може да я принуди да предприеме мерки за постепенно затягане на лихвената политика. Наред с това продажбите на швейцарския франк и японската йена бяха предизвикани от т.нар. currency carry trade, при която инвеститорите заемат назаем средства в нискодоходни валути (като швейц. франк и йената), след което ги продават и използват средствата за да закупят и инвестират във високодоходни активи, като австралийския, новозеландския и щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във