Банкеръ Daily

Пари и пазари

Водещите световни борси печелят от европейския енергиен спазъм

Търговците на природен газ и енергия се тълпят на борсите докато енергийните компании се стараят да се защитят от риска от фалити. В условията на рекордно високи пазарни колебания, делът на европейския природен газ, търгуван на тържищата Intercontinental Exchange, European Energy Exchange (EEX) и CME Group, е достигнал около 80% в края на 2021-а, по информация на ICIS (Independent Commodity Intelligence Services), която събира официално обявените данни от бранша. Това е значително над регистрираните 50% година по-рано и 40% в края на 2019-а. 

Борсите набират мощ през последните години, замествайки двустранните търговски сделки на извънборсовия пазар, които доминираха газовите и енергийните договори в Европа. След резкия скок на цените енергийните компании, между които германските RWE и Uniper, ограничиха броя на партньорите, с които могат да търгуват директно на пазара на физически доставки, повишавайки привлекателността на борсите. Основният въпрос оттук нататък е дали делът на енергийните тържища ще намалее или ще остане на сегашните си равнища. 

Сделките с газ и енергия традиционно се осъществяваха от брокерски фирми на извънборсовия пазар. В наше време те са в упадък. За разлика от повечето двустранни търговски операции на физическия пазар, компаниите, използващи борси, не са зависими директно от партньорите си. Тържищата на практика изпълняват ролята на посредник и гарантират всичките транзакции, дори някоя фирма да фалира или да не успее да изпълни ангажимента си. 

В енергийния сектор извънборсовите сделки преобладават в по-голяма степен отколкото в газовия. EEX обаче отчита рекорден дял на обработените на борсите операции на почти всички европейски пазари. През октомври 2021-а извънборсовите енергийни обеми в Германия са паднали с 22%, а на EEX са скочили с над 30%, по информация на тържището и на Асоциацията на лондонските енергийни брокери.

Ръстът на цените ускорява тази тенденция, посочват анализатори на бранша. Те твърдят, че малко големи енергийни дружества все още търгуват помежду си на извънборсовия пазар, докато хеджинговите фондове и други играчи като цяло оперират основно на тържищата.

Европейският газ приключи 2021-а с високи ценови колебания и те ще продължат и през тази година. Регионът все още очаква екстремни студове, подобни на мразовитото време през февруари 2018-а. Ако "Звярът от Изток" (бел. ред- - така разговорно се наричат много студените арстически нахлувания в Европа) се завърне, пазарните колебания вероятно ще са още по-екстремни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във