Банкеръ Daily

Пари и пазари

Водещи компании изграждат зарядна инфраструктура за електромобили в Китай

Китайската фирма Didi Chuxing и британската енергийна компания BP планират да създадат ново съвместно предприятие за изграждане на инфраструктурна мрежа от станции за зареждане на електрически превозни средства в Китай. Чрез него двете компании ще разработят самостоятелни, надеждни и висококачествени хъбове за зареждане, за да предоставят услуги за зареждане на водачите на електромобили. Партньорите също така възнамеряват да разширят начинанието си с програми за лоялност, повече удобства и други автопарк услуги в близко бъдеще.

"Като най-големият пазар на електромобили в света, Китай предлага изключителни възможности за развитие на нови иновативни предприятия и ние виждаме това като перфектното партньорство за такава бързо развиваща се среда", заяви изпълнителният директор на BP Туфан Ергинбилгич пред "Радио Китай". Той посочи, че това съдружие ще помогне за по-нататъшното разширяване на бизнеса на британския енергиен гигант в разширяването на мобилността в световен мащаб, както и за стимулиране на енергийния преход и разработване на решения за свят с ниски въглеродни емисии.

"Очакваме с нетърпение да комбинираме силните си страни, за да създадем здрава мрежа за зареждане на електромобили в Китай, да насърчим растежа на индустрията за производство на автомобили с нови енергии и да осигурим по-приятно изживяване на собствениците на автомобили в цялата страна", отбеляза председателят и главен изпълнителен директор на Didi Chuxing Чън Уей. Китайската компания предлага на потребителите пълен набор от опции като превоз, привличане на автомобилни решения и други подобни услуги, базирани на приложения. Платформата на Didi Chuxing има приблизително 550 милиона потребители и над 600 000 електромобила, които работят с нея в Китай. Британската BP има глобален бизнес за търговия на дребно с горива и инфраструктура в 16 страни с над 18 700 сайта за търговия на дребно и значително и бързо нарастващо присъствие в Китай.

Китай е най-големият и най-бързо развиващ се пазар на електромобили в света. Там се осъществяват около половината от продажбите в глобален мащаб, затова международните автопроизводители инвестират мащабно в този пазар. Експертите очакват до 2030 г. приблизително 80% от зареждането на електромобилите в Китай да се извършва чрез публичната инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във