Банкеръ Daily

Пари и пазари

Водещ фондов мениджър залага на Европа

Мениджърът на активи на "Голдмън Сакс" - Шогат Бунглавала, който предрече тазгодишния ръст на борсовите индекси, ще акцентира през 2020-а на книжата на компании от еврозоната. Експертът очаква те да спечелят от икономическото възстановяване на общността. Бунглавала, който оглавява групата за глобални портфейлни инвестиции в Европа, Близкия изток и Африка и Азиатско-тихоокеанския район в поделението за управление на активи на "Голдмън Сакс" (GSAM), посочва, че инвеститорите са прекалено песимистични към перспективите за растеж на Стария континент. В началото на ноември GSAM направи ударни вложения в "циклични" книжа на дружества от еврозоната. Просто защото мениджърите са убедени, че Европа ще избегне рецесията и това ще помогне за поскъпване на акциите на компаниите, чиито финансови резултати зависят основно от фазата на икономическия цикъл (бел. ред. - хотели, ресторанти, търговци на мебели, магазини за дрехи, промишлени производители, авиокомпании). 

Фондовият мениджър е поредният глас в хора от инвеститори и стратези, които започват да се настройват по-оптимистично към европейските ценни книжа. Пазарът, който загуби 100 млрд. щ. долар от отлив на капитали само през 2019-а, се намира в повратна точка след победата на британския премиер Борис Джонсън на извънредните парламентарни избори на Острова и след успеха на първата фаза от търговските преговори между Вашингтон и Пекин, премахнал най-големите тревоги на играчите. 

Европейският индекс Stoxx Europe 600 скочи до рекордно високите 418.48 пункта по време на търговията си на 16 декември и приключи търговската си сесия на 417.75 точки. Цикличните книжа на Стария континент обаче изостават от щатските си конкуренти през 2019-а, като индексът, който следи движението им в Европа (MSCI E) е добавил 21% към пазарната си оценка срещу 31% скок на аналога им в САЩ. 

Бунглавала има специално предпочитание към банките от еврозоната, които, според него, не са били оценени подобаващо за подобрението на портфейлите им от лоши заеми и на капиталовите равнище. Euro Stoxx Banks Index е поскъпнал с 11% през тази година - или наполовина по-малко от спечеленото от широкия Stoxx 600 през същия период, главно заради щетите, които отрицателните лихви причиняват на сектора.  

И други водещи инвестиционни групи като "Блек рок" например, смятат, че вложенията в рискови активи си струват и през 2020-а, но доходността от тях ще е доста по-скромна отколкото през 2019-а. Преди година Бунглавала препоръча да се купуват акции на щатски компании и на фирми от развиващия се свят, въпреки спада на на световните борсови индекси заради опасенията от по-рестриктивна парична политика и по-нисък растеж. Неговият залог се оказа пророчески, защото S&P 500 е нараснал с 26% от началото на 2019-а досега, а MSCI Emerging Markets Index е повишил пазарната си оценка с 13 процента. Един от фондовете, които управлява, пък е спечелил с цели 88% повече от съперниците си през тази година. Сред най-едрите му вложения са книжа на "Роял Дъч Шел" и "Джонсън енд Джонсън".   

GSAM запазва положителните си нагласи към щатските акции и има дълги позиции в книжа на южноафрикански компании в сравнение с фирмите на други развиващи се пазари, като предпочита също южнокорейски пред тайвански акции. 

Все пак, икономическият растеж остава един от най-големите въпросителни за Европа през 2020-а, защото по-нататъшен спад на германското производство или евентуална рецесия в Германия могат да компенсират редукцията на политическия риск. Това предизвикателство бе посочено през миналата седмица и от Европейската централна банка, която ревизира надолу прогнозата си за растеж на еврозоната.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във