Банкеръ Daily

Пари и пазари

Водещ доставчик на автомобилни светлини откри развоен център в София

Международната фирма „Одело България“ откри развоен център в София. Снимка: „Одело България“

Международната фирма "Одело" откри развоен център в София. Турската компания е водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на автомобили, сред които "Даймлер", "БМВ", "Ауди", "Тойота" и "Рено". Откриването на развойния център е част от реализирането на планираната инвестиция на стойност 40 милиона евро на "Одело" в България. Компанията е на финална фаза от изграждането на производствен завод за стопове на "Мерцедес-Бенц" край Пловдив, в който се очаква да работят около 400 служители до 2023 година.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, мениджъри на развойния център на "Одело" в Германия, директорът и ръководителят на развойния център в България. Новооткритият център в София ще работи по проекти за задни светлини на автомобили, които ще бъдат в масово производство две години след първоначалната проектна фаза. Към момента екип от 10 висококвалифицирани инженери вече работи по първия си проект, а плановете на "Одело" са до края на текущата година екипът да се увеличи до 20 служители и да достигне общ брой от 40 в рамките на три години.

Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани сфери – дизайна и производството на светлини. Фаровете и стоповете играят важна роля както за безопасността и удобството на автомобила, така и за неговата цялостна визия и впечатлението, което прави на пътя. Това налага постоянни промени и подобрения, а задачата на инженерите в развойния център е да намерят начин визията на клиента за даден продукт да бъде осъществена на практика, съобразно всички изисквания за сигурност и функционалност.

В България "Одело" присъства от месец юни 2018 г., когато бе направена първа копка за строеж на завод за производство на автомобилни светлини край Пловдив и план за създаването на развоен център в София. За инвестицията си компанията е удостоена със Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерството на икономиката, а през март 2019 г. спечели и наградата "Инвестиция на зелено" в конкурса "Инвеститор на годината", организиран от Българската агенция за инвестиции.

"Одело България" ЕООД е част от Bayraktarlar Holding. Компанията е основана през 1979 г. в Турция под името "Фарба", а през 2011 г се слива с немската "Одело". Основният бизнес на фирмата е свързан с производство на автомобилни светлини. В него са заети над 3500 служители в заводи в Германия, Турция, Словения и Китай, като повече от 200 специалиста се занимават с развойна дейност в центровете на компанията в Германия, Турция и България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във