Банкеръ Weekly

изкушения

ВМЗ: Да поговорим за пари

Сбъднаха се най-неприятните опасения на управляващите, че приватизацията на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот ще се проточи. Слуховете се оказаха верни и подписването на договора беше прехвърлено за следващата година.


Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се съобрази с искането на оцелелия кандидат Емко ЕООД от София и удължи срока за подаване на обвързваща оферта в конкурса за приватизацията на Вазовските заводи. Така одобреният вече единствен кандидат ще има време до 11 януари следващата година да подготви конкурсната документация за закупуването на 118млн. броя акции, представляващи целия капитал на военния завод.


Удължаването беше поискано от инвеститора с мотива да има повече време да проучи предприятието. Емко получи възможност до 4 януари да извършва огледи на активи на предприятието и да се среща с ръководството на ВМЗ - Сопот. В този срок инвеститорът ще има възможност и за още срещи с представители на Агенцията за приватизация, на Министерството на икономиката, енергетика и туризма, което управлява сопотския завод, както и за достъп до Информационната зала.


В края на годината за управляващите не останаха много варианти за маневриране и те трябва да правят повече отстъпки пред инвеститорите. И отново се видя, че който много бърза, бавно стига. Водещият проект, в който бяха съсредоточени усилията през 2012 г. - продажбата на БДЖ-Товарни превозиЕООД, се провали. Агенцията има да мисли и през 2013-а за нова сделка с остатъчното държавното участие в капиталa на Терем - Генерал Владимир ЗаимовООД, Божурище (26%).


Сега към тази компания се присъедини и ВМЗ - Сопот. Освен големите задължения потенциалният кандидат е подложен на допълнителен натиск и от започналата на 13 декември ефективна безсрочна стачка на персонала. Подписката за обявяването й е събрала съгласието на 2501 души от общо 3100 работници, заети в предприятието. Причината е, че от септември досега служителите са получили едва по 60 лв. като заплати, а никой не се ангажира с конкретни срокове за разплащане. Заводът им дължи по две работни заплати и по два аванса, за които имаше уговорка да бъдат платени до 30 ноември.


Дълговете на оръжейния завод са 150 млн. лв., като само за възнаграждения трябва да се намерят над 2 млн. лева. Дружеството имало поръчки за работа, очаквали се и нови, но пари за заплати няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във