Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Високоскоростните търговци яхнаха Bitcoins

Забравете спекулантите и китайските спестители, които се опитват да скътат парите си зад граница. Истината е, че професионалисти, въоръжени със свръхмодерна технология, в момента осъществяват 80% от търговията с Bitcoins на тържищата им в Китай, като копират стратегиите на някои от най-големите играчи от Уолстрийт. За тях цифровата валута е просто поредният клас активи, подходящ да бъде овладян от машините. Пласирайки ордери със светкавична бързина, те печелят от дребните разлики в цените й на различните пазари, където я купуват и продават.

Пазарната структура на дигиталните пари притежава всички необходими за целта елементи: възможности за арбитраж на множество тържища; нулеви разходи за транзакциите на китайските платформи, чрез които се осъществява по-голямата част от световния оборот на Bitcoins; 24-часова търговия през цялата седмица без почивен ден; услуги, позволяващи на участниците да позиционират и свързват сървърите си в близост до разнообразни доставчици на телекомуникационни и мрежови устройства с минимални разходи и усложнения. С две думи, "настъпил е златен век да си на пазара за Bitcoins, защото той не е перфектен", обобщава Чу Шуоджи - бивш технологичен консултант в "Ай Би Ем", чиято фирма Fintech Blockchain Group управлява хеджингов фонд за Bitcoins и фонд за частни инвестиции в нововъзникващи дружества.

Точно колко печелят високоскоростните търговци е трудно да се каже със сигурност, защото мнозинството от тях не са задължени да разкриват финансовите си резултати. На китайските банки пък е забранено да търгуват с Bitcoins още през 2013-а, а капиталовият контрол означава, че чуждестранните фирми имат слабо присъствие на китайските тържища. Сред малцината търговци, склонили да говорят за приходите си от този бизнес, е Чен Шенгуо. Той е основател на най-голямата китайска платформа, улесняваща прилагането на автоматизирани стратегии за търговия на Bitcoins - BotVS. В интервю за "Блумбърг нюз" той споделя, че реализира годишна печалба от 50% по собствената си сметка, без да предоставя подробности за сделките, доказващи твърденията му.  

Естествено, подобно на всички пазари и този за Bitcoins носи рискове. Кибератаките срещу две големи тържища за дигиталната валута - Bitfinex и Mt. Gox, донесоха маса загуби на търговците от 2011-а насам. Да не говорим за екстремните колебания на цените на "монетите" - три пъти по-големи, отколкото на щатския борсов индекс S&P 500 през 2016-а. Те отблъскват високоскоростните играчи. Растящото влияние на опитните търговци пък повдига въпроса колко дълго ще оцелеят "най-сладките" възможности за арбитраж.

Растат и опасенията от регулаторните амбиции на Пекин, който се дразни от всяко инвестиционно дружество, което предлага възможности на гражданите да изнасят парите си зад граница. Народната банка на Китай инспектира някои от най-големите тържища за Bitcoins още от началото на месеца, търсейки доказателства за различни нарушения, включително и пазарни манипулации и пране на пари.

Разбира се, официалните власти могат да отсъдят, че пазарът на дигиталната валута е прекалено малък, за да се намесват на него. В момента пазарната му оценка е около 13.5 млрд. щ. долара срещу 6.5 трлн. щ. долара на борсите за китайски акции.

Артър Хейс - бивш търговец от "Ситигруп" и настоящ ръководител на BitMEX - платформа за търговия на деривативи на Bitcoins в Хонконг, пояснява, че основният дял от високоскоростните играчи в Китай акцентират върху арбитражните сделки между различните тържища, а не върху износа на пари от страната. Един от трите най-големи пазари за Bitcoins - OkCoin, оценява на 60% от общия брой на транзакциите си сделките, осъществени от "интелигентните" машини. А конкурентите от Huobi и BTC China пресмятат този дял на около 80 процента.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във