Банкеръ Daily

Пари и пазари

Visa придобива стартъпа Plaid в сделка за 5,3 млрд. долара

Американският платежен гигант Visa обяви официално, че придобива стартъпа за финансови услуги Plaid, в сделка за 5,3 млрд. долара.

Компанията Plaid разработва програмен интерфейс за приложения (API). Той е близък до това, което технологичната компания Stripe прави досега за разплащанията, но вместо да улеснява тяхното извършване, интерфейсът помага на разработчиците да споделят банкова и друга финансова информация значително по-лесно. Това е услуга, която има смисъл за компания като Visa. Очаква се сделката да приключи през следващите три до шест месеца, като се очаква и одобрението на регулаторите.

Стартъпът Plaid придоби Quovo преди две години, за да се насочи отвъд банковото дело към по-широкия пазар на финансови услуги и инвестиции. Идеята бе да се осигури по-голяма платформа за доставчиците на финансови услуги.

Цената на продажбата на Plaid е триумф за инвеститорите, които вложиха 353,3 милиона долара в компанията, съобщава Tech Church. Най-важният сред тези кръгове на финансиране беше този за 250 милиона долара в края на 2018 г. Index и Kleiner поведоха кръга, оценявайки Plaid на 2,65 млрд. долара.

Стана ясно и че Mastercard и Visa също са участвали в този кръг, въпреки че не се шумя особено около случая. Дали тези инвестиции са били достатъчно големи, за да гарантират на Visa информационни права, не е ясно, но със сигурност двата гиганта са имали повече представа за това какво прави Plaid, отколкото във времето преди инвестициите им.

Може да се каже, че Plaid се е справяла добре и като самостоятелна частна компания. Любопитен е фактът, че пазарната оценка на бизнеса на Plaid е около 2.65 млрд. долара, което означава, че от Visa са сe съгласили да платят двойно по-висока цена. А никой не плаща двойно за фирма, освен ако не иска да я държи далеч от основната й дейност...

Facebook logo
Бъдете с нас и във